První dvě dámy si pro ocenění přijely do zámku Nižbor na Berounsku. Třetí v pořadí se nedostavila. Ceny předávali zástupci partnerů, organizátorů a také senátor Jiří Oberfalzer. Právě Senát převzal nad soutěží záštitu.

„Každá žena, která dělá něco navíc, si zaslouží ocenění. Úspěšné a zajímavé ženy, které by si ocenění zasloužily, bydlí opravdu všude. Ale co dělají pro druhé středočeské vítězky, to je přímo obdivuhodné," uvedl senátor Oberfalzer.

První místo získala šestadvacetiletá Petra Janatková z Bystřice u Benešova, která patrně nemůže kvůli svým aktivitám mít ani volný čas - pořádá charitativní sbírky pro psí útulek, spolupracuje s mateřským centrem, šije polštářky seniorům, k tomu má hlavní a vedlejší zaměstnání.

Ochota poslat hlas

„Tohoto ocenění si velice cením. Jsem ráda, že si někdo všiml, že tohle dělám a že byl ochoten mi poslat hlas. Je to moc příjemný pocit," řekla Petra Janatková.

Druhá v pořadí, Simona Kratochvílová z Miřetic, pracuje jako pokladní v supermarketu a po pracovní době je její čas vyplněn rodinou a péčí o potřebné - šije panenky, organizuje akce pro děti.

Třetí skončila Alžběta Pondělíčková, ředitelka obecně prospěšné společnosti Dobromysl v Berouně. Dobromysl vykazuje neuvěřitelné úspěchy na poli poskytování profesionálních sociálních služeb dětem, mladistvým a dospělým se zdravotním postižením z Berouna a širokého okolí, včetně podpory jejich rodin a pečujících osob.

Obětavá týmová práce

Za těmito úspěchy je podle slov Alžběty Pondělíčkové obětavá práce celého týmu. Mimo základní sociální služby se organizace snaží nabízet i pobytové akce v přírodě a širokou škálu odborných terapií, mezi které patří zejména arteterapie, muzikoterapie, hipoterapie, canisterapie, fyzioterapie a rehabilitace.

Aby mohla organizace takové služby nabízet, je paní ředitelka se svým týmem aktivní rovněž na poli pořadatelství benefičních kulturních a sportovních akcí, které významně pomáhají financovat činnost organizace. Založila internetový obchůdek Povidlo.cz, kde je možné zakoupit výrobky ze sociálně-terapeutické dílny klientů.

„Díky práci jsem poznala hodně dobrého mezi lidmi, to je taková radost, která člověka dobíjí a motivuje," řekla Alžběta Pondělíčková o své práci, které se naplno a obětavě věnuje. Snaží se žít zajímavý a aktivní život i mimo zaměstnání. Hodně čte, píše povídky o lidech. S dcerou loni ušly 350 kilometrů pěšky po Španělsku.

O soutěži Žena regionu

Soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejde přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení.

Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky, Asociace krajů ČR a hlavního města Prahy. Vyhlašovatelem je od roku 2009 společnost Prime Communications. Mediálním partnerem soutěže je regionální Deník.

Senátor Oberfalzer: Ženy jsou dopingemŘíká, že ženy má rád. Ačkoliv má čtyři děti, žije sám. A o ženách mluví jako o dopingu. Senátor Jiří Oberfalzer tvrdí o soutěži Žena regionu, že má velký smysl.

„Je tady řada anket, soutěží, ale třeba divadelní Thálie nekomentuji a hudební Slavíci? Však víme, o popularitě často rozhoduje více bulvár než ono opravdové umění. Tohle je ale o něčem jiném, o skutečné práci. To je na tom zajímavé, že to je o práci ženy, kterou ony dělají nad rámec svých pracovních a rodinných povinností. Je to jejich vlastní iniciativa, kterou zlepšují život kolem sebe a každý kdo přispívá k lepšímu životu kolem svého okolí, by měl být na rukou nošen."

O ženách říká senátor, že jsou jinak nastaveni než muži a že to s muži zkrátka umí „koulet".

„Muži jsou racionálnější, hrají určité společenské hry, stejně však i ženy. Ženská mentalita je příjemná tím, že ony s námi umějí zacházet. Jsou vybaveny geneticky i vývojem tak, že si s námi prostě vědí rady. Když potkáte tu správnou ženu, a nemyslím partnerku, tak ona moc dobře ví, jak vás pozitivně naklonit. A chlap se u toho ještě dobře cítí," řekl Jiří Oberfalzer.

A dodal, že on se do podobných situací dostává často. A rád: „Já si setkání s ženami snažím užít. Bez nich by byl svět smutný."

Vizitky žen ze středních Čech přihlášených do sedmého ročníku soutěže Žena regionu najdete ZDE.

Čtěte také:
Žena regionu Petra Janatková z Bystřice: Pomáhá a pracuje. Téměř nonstop
Červená Karkulka ze Spolku tvořivých holek: Já to nikdy nevzdám!