„Mezi první a druhou světovou válkou bylo Československo největším odbytištěm hned po Americe. Nejstarší klub „harleyářů" na světě pochází z Prahy a od roku 1924 nepřetržitě funguje," říká Michal Fric, marketingový manažer značky Harley-Davidson pro střední a východní Evropu.

O jaký typ motocyklu Harley-Davidson je v současné době největší zájem?

Bezesporu je to motocykl Iron 883 z řady Dark Custom. Jednak je poměrně levný, přijde na necelých dvě tě sedmdesát tisíc korun a vypadá velmi zajímavě. Je totiž charakteristický svým rebelským stylem, minimem chromu a doplňků. Je to ideální stroj do města pro mladší jezdce.

Lze říci, jak vypadá průměrný Čech, který si pořizuje motocykl Harley-Davidson?

To se nedá přesně specifikovat. Jsou to podnikatelé, kteří mají vlastní byznys a chtějí si udělat radost. Harleye si kupují lidé, pro které je tahle značka sen, který si chtějí splnit, pár let tak na motocykl spoří. Podnikatel, řezník, zedník či naopak právník, lékař – škála je opravdu veliká. Věkově by se dalo říci, že převážně od 30 let výše.

A co ženy?

Těch přibývá. Motocykl je totiž krásná věc a žena na ni vypadá neskutečně sexy. Více než na koni. Navíc motocykly už mají řadu bezpečnostních prvků, jako třeba antiblokovací systém ABS. Jsou modely, které jsou šity ženám doslova na míru, třeba Sportster Superlow.

Když jdete po ulici a za sebou slyšíte zvuk motorky, ohlížíte se, zda jede Harley?

Tak především zvuk Harleye poznám, aniž bych se musel otáčet. Ale to víte, že se kouknu. Ale už jsem tak postižen, že jakmile vidím na někom, že má třeba čepici či triko s naší značkou, mám tendenci se s ním hned dát do řeči a poptat se, na čem jezdí a kam jede. Mnohdy ale dotyčný ani nemusí mít hned motocykl, jen má takové doplňky – třeba právě tričko, čepici. I to je ale milé.

Čtěte také:

https://boleslavsky.denik.cz/z-regionu/harley-davidson-ovladnou-vystaviste-na-vaclavske-namesti-jich-prijede-1500-20160830.html