Trestní oznámení bylo v pondělí podáno kvůli neoprávněné manipulaci s depozitním účtem kraje, a to Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5, připomněl v pondělí Pavel Lochař z krajského úřadu. Tamější žalobci se věcí budou zabývat z hlediska místní příslušnosti – středočeský krajský úřad totiž sídlí na Smíchově. Věc předají k prošetření policistům.

Z podvodného jednání při manipulaci s depozitním účtem cizích prostředků (nejde tedy o konto navázané na krajský rozpočet) je podezřelý muž zařazený na pozici ekonoma v rámci odboru dopravy krajského úřadu. Tam podle Lochařových slov dotyčný působil poslední rok; předtím strávil osm let v účetním oddělení. Znalosti, jak to v účtárně chodí, se podle výsledků kontroly snažil nezákonně uplatnit i po přeřazení na novou pozici. Na to, se děje něco nekalého, ovšem přišla pracovnice účtárny.

Na snímku zleva zastupitel Milan Schweigstill (Nezávislí Středočeši), hejtmanka Jermanová, její statutární náměstek Vít Rakušan (STAN) a náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS).
Dva muži přes palubu, žádá hejtmanka zásah do krajské rady od partnerů ze STAN

Náprava hned, šetření trvá

Podstatou poměrně složité operace bylo opakované poslání peněz: jednou správnému příjemci a podruhé na soukromé konto. „Pracovník provedl podvodnou, velmi sofistikovanou operaci,“ uvedla v pondělí ředitelka krajského úřadu Kateřina Černá. Jedním dechem zdůraznila, že se nejednalo o chybu systému. Okamžitě se také rozjela opatření mající zamezit dalšímu páchání trestné činnosti. Bezprostřední reakcí se stalo zpřísnění kontrolních mechanismů pro účetní operace s depozitním účtem kraje.

Poté, co věc odhalila pracovnice účtárny, se rozjelo prošetřování, v jehož rámci má být upřesněna doba, po kterou k údajnému podvodnému jednání docházelo. Aktuální podezření naznačuje, že peníze mohly na soukromý účet putovat už před přeřazením daného pracovníka na odbor dopravy. Záležitostí se také bude zabývat škodní komise. „Způsobenou škodu budeme po zaměstnanci vymáhat,“ konstatovala ředitelka Černá.

Ilustrační foto.
Středočeši: Za poplatky za psy uklízejte města

Kraj chystá velký audit

V souvislosti s penězi určenými na dopravu ve středních Čechách se také chystá rozsáhlá kontrola hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Kritická slova několika zastupitelů vedla k rozhodnutí o provedení auditu. Nyní politici v rámci koalice vládnoucí kraji vedou spory týkající se výběrového řízení na auditorskou firmu. To, že rozdílné představy vyvolaly velké napětí, které lze označit za vážnou koaliční krizi, vyšlo najevo minulý týden ve čtvrtek.

Panorama Golf Resort. Stavba roku Středočeského kraje 2017.
Středočeskou stavbou roku se stal golfový areál