Oba se utkají ve druhém kole. „Jsem rád, že voliči prokázali svoji zodpovědnost 
a chci jim za to poděkovat. Zároveň bych je chtěl poprosit, aby si udělali deset minut i příští týden a přišli volit. V tuto chvíli jsem vlastně znovu na startovní čáře," řekl Tomáš Czernin.

Do druhého kola nepostoupil dosavadní senátor Josef Táborský (ČSSD). Ten skončil až na třetím místě. Radost z výsledku voleb nemůže mít ani Táborského stranický kolega Miloš Petera. Jeho hejtmanské křeslo bude za pár dní obývat už někdo jiný. ČSSD totiž skončila v krajských volbách až na třetím místě.

„Chtěl bych poděkovat voličům, kteří nás podpořili, potěšilo mě, že na Nymbursku to dopadlo dobře. A v Nymburce nezapomněli, co se za poslední roky udělalo. Víme, že post hejtmana neobhájíme. Teď záleží na dalším vývoji. Jsme připraveni jednat s vítěznými stranami 
a bude důležité, abychom se s nimi našli v programových prohlášeních," řekl stále ještě hejtman Miloš Petera těsně po zveřejnění konečných výsledků.

Budoucnost končícího hejtmana

Na otázku, jak se jeho život bude vyvíjet dál, odpověděl, že samozřejmě záleží na jednáních 
o sestavení krajské rady: „Podle zákona se mohu vrátit do Vodovodů a kanalizací Nymburk a během příštího roku bych chtěl promyslet, jak se zbytek mého produktivního života bude dál odvíjet."

Petera se onehdy pro Nymburský deník svěřil, že pomýšlí do budoucna i na ministerské křeslo. „Teď musí naše strana zanalyzovat výsledky krajských voleb a poté se pořádně připravit na volby parlamentní, které jsou už příští rok. Na post ministra by mne musela sociální demokracie nominovat," má Miloš Petera jasno, jak se bude odvíjet jeho budoucnost.

Čtěte také: Krajské volby ve středních Čechách ovládlo hnutí ANO 2011