„Prostřednictvím tohoto výzkumu chceme získat věrohodnou zpětnou vazbu, jak jsou pacienti spokojeni se službami našich nemocnic. Nejde o pouhou anketu nahodilých pacientů, ale o reprezentativní podklad pro vedení kraje i managementy nemocnic,“ vysvětlil náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Martin Kupka (ODS) s tím, že výzkum proběhne během září a října a s výsledky bude poté veřejnost seznámena.

Nemocnice Na Homolce. Ilustrační foto.
Lékaři Nemocnice Na Homolce chystají 400. robotickou operaci cév

Pacienti budou hodnotit osm oblastí


Šetření bude probíhat přímo v nemocnicích, hodnotit budou moci jen pacienti, kteří mají s kvalitou služeb bezprostřední zkušenost. Vzorek bude čítat asi 3500 respondentů, tady zhruba 500 z každé krajské nemocnice.

Pacienti budou hodnotit podle přísné metodiky celkem osm oblastí zdravotní péče. Jednotlivé body se zaměří především na přístup lékaře k pacientovi, tedy na způsob komunikace, informovanosti, úctě a citové opoře. Jeden z bodů se dotkne také zapojení rodiny a blízkých do léčby pacienta.

Vladimír Dbalý.
Soud začne rozplétat další korupční kauzu Nemocnice Na Homolce

Dlouhodobé trendy prozradí více než jednorázový výsledek

Vedoucím výzkumného projektu bude Tomáš Raiter, který se problematice sociologických výzkumů v oblasti zdravotní péče věnuje více než 20 let. „Metodiku sběru dat i vyhodnocení výsledů zachováváme důsledně stejnou, abychom měli možnost porovnávat data v časových řadách. Dlouhodobé trendy prozradí mnohem více než jednorázový výsledek a minimalizují možnost nežádoucího ovlivnění výsledku objektivními i subjektivními vlivy,“ vysvětlil Tomáš Raiter.

Stejná studie se konala ve všech krajských nemocnicích už v roce 2006 a 2007. „Naší ambicí je, aby probíhala každý rok. Vznikla by tak časová řada zásadních informací od pacientů, jako důležité odezvy pro zlepšování komunikace a kvality poskytované péče nejen po stránce odborné, ale i v oblasti přístupu a jednání zdravotnického personálu při práci s pacienty,“ doplnil Martin Kupka.

Personál příbramské nemocnice při celokrajském cvičení.
Příbramská nemocnice se zapojila do celokrajského cvičení a vyzkoušela traumaplán