Vyhláška o určení míst pro provozování hazardních her na území města Kladna byla z programu stažena. Jak řekl novinářům primátor Milan Volf (Volba pro Kladno), důvodem je, že v návrhu vyhlášky nebylo jasně uvedeno, zda byl daný podnik zkolaudován jako restaurace nebo herna, čímž by prý vyhláška byla lehce napadnutelná.

Je také nutné do ní zakomponovat identifikace jednotlivých provozoven, což požaduje ministerstvo financí. „Do jednání s městem navíc vstoupila obchodní centra Oáza a Central, které žádají o umístění kasin a my to musíme schválit nebo zamítnout. Všechny podklady jsme nestačili dopracovat, proto jsme návrh stáhli a předložíme ho doplněný na příští jednání zastupitelů v prosinci," uvedl primátor.

Deklarovaný počet

Návrh z jednání stažené vyhlášky povoloval provoz výherních automatů a videoloterijních terminálů ve zhruba 30 hernách ze současných 118. Pokud vedení města uzná požadavky provozovatelů některých heren za opětovné zařazení do seznamu povolených oprávněnými, může být konečný počet podniků, v nichž přístroje blikají, vyšší než původně deklarovaných třicet. Podle primátora to ale budou spíše jen několik málo heren.

Vyhláška o určení míst pro provozování hazardních her na území města Kladna měla mít platnost od 1. ledna s tím, že dále nepovolené herny ukončí provoz automatů nejpozději do konce března příštího roku. Je možné, že vzhledem k projednávání až v prosinci se tyto lhůty adekvátně prodlouží.

Zcela razantní postup

Zatímco radnice se vydala cestou výrazné regulace heren, neboť jejich plošný zákaz by prý umožnil rozvoj těch nelegálních a hrozbu rozmístění takzvaných kvízomatů, zcela razantní postup proti hernám požadují kladenská TOP 09 ve spolupráci s ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Sbírají podpisy na petici a požadují vyhlášení referenda o úplném zákazu hazardu ve městě Kladně.

Zastupitelé se otázkou heren ve městě zabývali 
v prosinci loňského roku. Stávající radniční koalici se většinou hlasů podařilo zrušit prohibiční vyhlášku schválenou ještě před komunálními volbami předloni v červnu. Podle ní měl být provoz automatů ukončen na konci letošního září. Kladno tak pokračuje podle dříve platné regulační vyhlášky stanovující místa, kde je hazard povolen.

Čtěte také: Policisté v Kladně zjistili při kontrole heren zneužití vyplácení dávek