Netopýři mohou být objevení také v dutinách starých stromů, ve škvírách pod kůrou či ve skalních štěrbinách. Tyto přirozené úkryty jim pak velmi dobře nahrazují lidské stavby. Netopýři tak bydlí na půdách, za trvale otevřenými okenicemi, za uvolněným oplechováním střech, v dutinách mezi panely, za odchlíplou omítkou a tak dále a tak dále.

„Zasahovali jsme například v Bělokozlech u Sázavy. Je období léta, lidé jezdí na chaty a někteří je i renovují. A to se stalo i zde, kdy pán začal předělávat střechu dřevěné chaty. Po prvních demoličních úpravách však ze krovu začalo vylétat velké množství netopýrů," připomněla nedávný případ Jaroslava Syslová, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi na Benešovsku.

„Na místo rekonstruované chaty jsme dorazili ve večerních hodinách. Po konzultaci s netopýří odbornicí Dášou Zieglerovou a majitelem chaty jsme několik desítek jedinců přemístili do bezpečné části chaty, kde mají možnost dovychovat svá mláďata," upřesnila Jaroslava Syslová případ, kdy díky skvělé reakci majitele chaty vše dobře dopadlo.

Návraty domů

Netopýři jsou ohrožení a zákonem zvláště chránění živočichové. Jedním z hlavních bodů jejich ochrany je zachování aktuálně využívaných úkrytů. Letouni se totiž mohou dožít i více než dvaceti let.

Svá bydliště si dobře pamatují, vrací se do nich a jsou na nich závislí. Vždy se dá najít kompromis mezi podmínkami vhodnými pro netopýry a požadavky majitelů nemovitostí. Není třeba se jich bát. Naopak, jsou užiteční.

Netopýří noc

„Telefonáty ohledně netopýrů máme nyní každý den. Lidé se mohou více o soužití s nimi dočíst na webových stránkách České společnosti pro ochranů netopýrů," poradila Jaroslava Syslová.

Navíc se na různých místech České republiky odehávají akce pro veřejnost s názvem Netopýří noc. Na nich se účastníci seznámí blíže nejen s teorií, ale dokonce potkají i živé netopýry.

„Jistě vás v mnohém překvapí! Netopýří noc ve Vlašimi bude již ve čtvrtek 11. srpna v prostorách Podblanického ekocentra," doplnila Michala Jakubův z vlašimské záchrané stanice pro živočichy.

Čtěte také: Posekané vydří mládě se do volné přírody už nevrátí