Na Přístavu ani sousedící Špičce, oblíbených místech procházek Nymburáků, se dosud nic neděje. Dobrou zprávou však je, že zájem Středočeského kraje o rozvoj vodního turismu na Labi trvá. „Na posledním jednání potvrdil nový radní pro cestovní ruch starosta Kolína Vít Rakušan velký zájem realizovat veřejná přístaviště na Labi. Kraj chce však nejdřív reorganizovat společnost Vodní cesty založenou ještě za minulého vedení kraje. Ta se má starat o jejich chod," uvedl Pavel Hlaváč ze společnosti Zlatý pruh Polabí.

Čtěte také: Zákaz kouření je příliš tvrdý, myslí si i nekuřáci

Také na Povodí Labe je vůle k vybudování veřejných přístavišť, jak uvedl místostarosta Nymburka Jan Ritter. Nyní se hledá konsenzus mezi resortem zemědělství, životního prostředí a dopravy a teoreticky by realizace přístaviště mohla začít příští rok.

Strávit dovolenou plavbou po Labi, zastavovat v městech či obcích a vyrážet za jejich památkami, kombinovat plavbu s cyklovýlety po okolí, to je atraktivní možnost rozšíření turistického ruchu ve středních Čechách. V roce 2012 jí vyjádřila podporu řada měst a obcí včetně Nymburka podepsáním memoranda o spolupráci při výstavbě veřejných přístavišť na Labi.

Již v roce 2013 měly být hotové projekty a v roce 2014 se mělo začít s výstavbou, sliboval tehdejší hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. V roce 2015 mělo vzniknout 12 přístavišť. Spolupráce všech dotčených institucí se pak na čas zadrhla.

Místostarosta a zároveň architekt Jan Ritter veřejné přístaviště v Nymburce vítá, ale rád by je viděl jako součást celkových úprav této lokality. „Budu usilovat jako vždy o zpracování komplexního návrhu kultivace tohoto místa než tam jen vložit jednotlivost v podobě nějakého mola," říká Jan Ritter.

Čtěte také: V Sadské začala stavba části školy za 10 milionů