VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V restauracích bylo nabito po revoluci, pak zájem postupně utichal

Beroun - Na Husově náměstí v Berouně provozuje už dvě desítky let restauraci Arabadzis Lambros. Jak už jeho jméno napovídá, rodina pochází z Řecka. Přestože pivo v této zemi není tradičním nápojem, Arabadzis Lambros se za ta desetiletí se zlatavou tekutinou i s hosty, kteří pivu holdují, naprosto sžil.

23.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Radka Kočová

Propojení došlo až tak daleko, že když má žízeň, zahání ji také pivem. Když ale přijede do Řecka, rád si pochutnává, stejně jako ostatní, třeba na víně s názvem retsina. Moc dobře ale ví, že pivo má v Čechách velkou tradici. Jak by ne, v pohostinství působí s osmiletou přestávkou od roku 1975.

A jak se podle něj za tu dobu hosté změnili? „Většina hostů je normálních. Přijdou, napijí se, najedí a vše je v pořádku. Jsou ale i takoví, kteří se chovají agresívně. Těch je ale menšina,“ sdělil Arabadzis Lambros s tím, že hosté, kteří se projevují neuctivě, se objevují až v posledních letech. Před dvaceti lety nebyli.

Arabadzis Lambros se domnívá, že když člověk dělá v oboru takových let, měl by poznat, o jakého jde hosta, už když vchází do dveří. Samotnému se to daří u většiny hostů. Moc si váží těch, kteří se do restaurace vracejí. „Kolik jich je, to nemohu posoudit, byla by to samochvála,“ uvedl skromně provozovatel berounské restaurace.

Jiná doba: hostů ubylo

Za jeho působení v pohostinstvích hostů ubylo. „Jiná doba, jiné finanční možnosti,“ řekl Arabadzis Lambros a dodal, že restaurace, kterou provozuje, je stavěná spíše na střední generaci. 

V restauraci se i v dnešní době lidé stavějí na pivko při cestě z práce. Jak se říká, na jedno. Každý ví, že u jednoho často nezůstává. „Lidé si dávají tak tři. Dříve to bylo ale jinak, piv bylo více,“ přidal další porovnání provozovatel restaurace, který ví, že pivo v Čechách chutná stále a stále chutnat bude.

Podle něj byly restaurace plné především po roce 1989, kdy chtěl zřejmě slavit úplně každý. Pak zájem postupně utichal. Některé restaurace a pohostinství se na pivu neudrží, jsou takové, které by po půl roce zanikly. V restauraci Arabadzise Lambrose se denně vytočí tři sudy, zařízení však prosperuje díky tomu, že se tam vaří.

Čtěte také: Chutě štamgastů se nezměnily ani po letech, svěřil se hostinský

Autor: Radka Kočová

23.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Johana Sládková se narodila 22. dubna, vážila 3,93 kg a měřila 53 cm. Maminka Zlata a tatínek Jan si ji odvezou domů do Dalovic.
9

Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech

Peníze. Ilustrační foto.

Klub dostane více peněz. Většinu spolkne provoz

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Dnešní nocí startuje vinařská sezona

Mělník – Už dnes začíná v Mělníku letošní vinařská sezona. Vinná noc, která začíná v 16 hodin, je totiž první ze série akcí spojených s ochutnávkou vín a pěstováním vinné révy. Letošní ročník bude zaměřen především na mladá vína ročníku 2016 výhradně z regionálních vinic.

Hasiče čeká krušná noc

Region - Zítra po setmění budou na kopcích v téměř každém městě a vesnici plát tradiční čarodějnické ohně. Zatímco pro děti je filipojakubská noc zábavou a pro teenagery bujarým večírkem, hasiči mají napilno. Často jim přibývají vrásky na čele zbytečně, když vyjíždějí k požárům, aby na místě zjistili, že jde o neohlášené pálení čarodějnic.

Dneska první liga! míří na Berounsko. Siegl chce vidět Kuku na lopatkách

Střední Čechy – Dohromady mají na kontě přes tři stovky ligových gólů. Jeden střílel za Spartu, druhý za Slavii. Na vojně v Chebu, později v Kaiserslauternu a Voticích se jejich kariéry přímo proťaly. V sobotu (začátek ve 14.30) se ale znovu postaví proti sobě. Horst Siegl povede v rámci projektu Dneska první liga! jako patron fotbalisty domácích Zdic, Pavel Kuka hosty z Komárova. Oba se na Berounsko velmi těší.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies