„Zase máme plno a vždycky se to zhorší o letních prázdninách," řekl vedoucí útulku Karel Stehlík, jenž by raději viděl zástup zájemců, než smutné psí oči. Ono totiž nejde jen o to, dát psům střechu nad hlavou, ale připravit je pro dalšího majitele.

„Často během léta vyjíždíme k pejskům nalezeným různě po kempech a podobně. Někdy má pejsek štěstí a majitel ho hledá, ale bohužel se stává, že i když majitele dohledáme, tak pejska už nechce. Takových pejsků máme několik," poukazuje Karel Stehlík na stále stejný kolotoč s lidmi, kteří neumějí odolat pořízení roztomilého štěněte, ale později nezvládnou tento časově a finančně náročný závazek.

Zájem o štěňata a mladé psy

„Útulek v Hrachově byl zřízený pro přijímání psů od obcí, tudíž každý příjem řešíme přes danou obec. Problém je ale v tom, že máme převážně pejsky velkých plemen a staršího data narození, což je překážka pro další umístění. Kdo shání pejska, chce štěňátko nebo jeden až dva roky starého. Nebo chce, aby se snesl s dětmi, kočkami, slepicemi, ale s tím zas třeba nemáme zkušenosti, když pejska neznáme," dodal Karel Stehlík.

Zřejmě o něco žádanější a dopravně dostupnější klientelu ubytovává Psí útulek Lazec. Má sice plno, ale strážníky dovezené psy stále přijímá, jak sdělila Jana Maršálková, pracovnice útulku. „Letos jsme čtyřicet pejsků dali do adopce, ale jejich místa průběžně zaplňují další. Zájem je především o štěňata a hlídače."

Lazecký útulek má své příznivce, kteří chodí venčit psy do okolí a finančně přispívají nebo jim vozí dárky, když už si sami psa domů pořídit nemohou.

Čtěte také: Králův Dvůr navýšil poplatky za odchyt psů. Je jich pořád víc