Hejtmanství chce dokument připravit přednostně vlastními silami. Pracovat na něm začne letos a hotov by měl být v polovině volebního období současné koalice. „Chtěl bych využít právě i Danu Drábovou jako zastupitelku, která ne v rámci nějakých placených služeb, ale v rámci výkonu svého zastupitelského mandátu už projevila zájem se na tom podílet," řekl Rakušan.

Dokument má stanovit, co mají starostové dělat 

Připomněl, že na blackout se připravuje i Česká republika na nejvyšší úrovni. „O co jde nám, je trošku jiné patro, a to je příprava měst a obcí," uvedl. Dokument má stanovit, co mají starostové dělat, co by měli svolat a jakým způsobem. Řešit bude i to, zda mají být připraveny zásoby potravin a pitné vody pro případ, že by výpadek byl dlouhý a ovlivnil dodávky.

„Jako starostové a starostky jsme připraveni na takové hrozby, jako jsou povodně, máme své povodňové plány, víme, jak se v daných situacích zachovat, v jaké fázi aktivovat náš krizový štáb, povodňovou komisi. Bylo by dobré, abychom se pomalu začali připravovat i na hrozby 21. století, ke kterým například masivní výpadek elektrické energie patří," řekl Rakušan.

Hejtmanství se bude muset zabývat různými hrozbami 

Připomněl, že do této kategorie se řadí i terorismus. Hejtmanství se podle něj bude muset zabývat i těmito hrozbami. V rámci projektu Bezpečná škola chce například zajistit vstupy do školních budov a ve spolupráci s policií připravit personál na situaci, kdy by se do zařízení dostal ozbrojený útočník.