Podle pověřené hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD) ale není širší obměna krajské rady na pořadu dne, protože její mandát již brzy vyprší.

"Nejedná se o selhání jedince, protože o těch věcech nerozhodoval pan doktor Rath sám. Má na to celou radu a celé zastupitelstvo. V mnoha případech potřeboval souhlas ostatních," podotkl mladoboleslavský primátor a kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati. Podle něj jde o selhání systému, které je třeba napravit. Důvěryhodný není podle ODS nikdo ze stávajícího vedení kraje ani Moravčíková. "Všichni podporovali to, co se tady na kraji dělo," podotkl předseda klubu občanských demokratů Ladislav Kutík.

Moravčíková ale považuje širší obměnu krajské vlády za zbytečnou. "Náš mandát končí na podzim novými volbami, nemá cenu v této situaci rekonstruovat celou radu," míní. Stejný názor má i šéf krajského finančního výboru Pavel Jetenský (KSČM), který poukázal na to, že noví radní by se ani nestačili seznámit s agendou. Kdyby se ovšem ukázalo, že některý z náměstků nebo radních má podobné problémy jako bývalý hejtman, musel by podle Moravčíkové odejít.

Pokud jde o výbor regionální rady, je podle ODS otázkou, zda Rath, který rezignoval na post zastupitele a hejtmana, není nadále jeho členem. Podle Moravčíkové jeho členství automaticky zaniklo, ale jistá si tím není. "To je pro právníky," dodala.

Občanští demokraté zároveň chtějí, aby bylo v co nejkratším termínu svoláno krajské zastupitelstvo. Moravčíková ve středu avizovala, že zastupitelé by se mohli sejít 11. června. Dnes uvedla, že to bude určitě dříve. O termínu rozhodne v pondělí krajská rada.

Kraj by měl podle ODS nyní prověřit všechny investice z minulé doby a připojit se s žalobou o náhradu škody k trestnímu stíhání. "Víme, co se stalo, když Česká republika toto promeškala. My si myslíme, že občané Středočeského kraje by o ty peníze neměli přijít," prohlásil zastupitel za ODS a kladenský primátor Dan Jiránek. Podle Moravčíkové by to ale bylo složité, protože hejtmanství netuší, jaká mu vznikla škoda.

Podle občanských demokratů by měla ČSSD přehodnotit i svou kandidátku do podzimních krajských voleb. Podle Kutíka je to "sestava pohrobků Davida Ratha".

Policie obvinila celkem osm lidí, kromě Ratha ještě čtyři muže a tři ženy. Skupina se podle kriminalistů podílela na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Jde o ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a exposlance ODS Petra Kotta.

Podle médií je stíhán i šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová a členka představenstva firmy ML Compet Lucia Novanská. Jsou stíháni pro podezření z podplácení, poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.