Ondřej Hejl, místní modelář a hlavní organizátor už osmnáctého ročníku soutěžní výstavy, přitom připomněl, že do města se jako každý rok sjeli i modeláři ze zahraničí. „Jsou tu Němci a Poláci, nejsem si jistý, jestli přijel i někdo ze Slovenska. No a pak Morava, to je taky cizina," poznamenal se smíchem muž, který modely nejen sestavuje, ale také sám navrhuje a kontruuje.

„Jsem vyučený klempíř, takže jednotlivé tvary, které je potřeba složit k sobě, aby to fungovalo, mi nejsou úplně cizí," prozradil na sebe Ondřej Hejl, jenž před autíčky nebo třeba loděmi dává přednost stavbám. „Všechno potřebné si umím spočítat, žádné 3D programy nepoužívám. Pracuji v grafickém programu, který mám místo rýsovacího prkna," přiblížil způsob své práce.

Výsledné modely následně buď sám nastříká barvou, anebo si na pomoc povolá šikovnou studentku. „Spolupracuji s jednou mladou žábou, teď ji čeká maturita, která mi modely ručně vybarvuje. Zatím experimentujeme. První model kolorovala akvarelem, další zkouší suchým pastelem. Rád bych ji do té práce zatáhl naplno, ale chodí do školy, není to pro ni tak snadné jako pro mě," vysvětlil Ondřej Hejl.

Srdeční záležitost modeláře

Z architektury má nejraději tu japonskou, která je pro něj srdeční záležitostí. „Japonské stavby jsou úplně jiné než všechny ostatní. A pak má rád kostely, což je vidět, je jich tu hromada," ukázal přitom na desky s navrženými modely, které měl před sebou a které nabízel zájemcům. Najít se mezi nimi daly také stavby z regionu, například hrobka Františka Palackého v Lobkovicích nebo mělnická radnice.

Ondřej Hejl začínal tak jako velká část modelářů s kity, jednou však vyzkoušel papírovou modelařinu a jinou už nechtěl. „Stačí vám nůžky, ostrý nůž, pravítko a disperzní lepidlo, které nesmrdí. Přitom je to čistá modelařina, náročná, protože si nemůžete dovolit chybu, nemůžete brousit, tavit… A je to levnější než plastové modely," upozornil Ondřej Hejl.

Ten si postavené modely vystavuje doma ve vitrínách. „Tam, kam jiní dávají hrníčky a skleničky, já mám modely," připomněl a dodal, že jako každá modelařina i ta papírová vyžaduje hodně umu a trpělivosti.

Čtěte také: Letecké muzeum Metoděje Vlacha zaplnilo přes 150 plastikových modelů