Předmětem žaloby je zatím loňská splátka, tedy zhruba 12 milionů korun. Soudkyně Jarmila Tůmová jednání odročila na neurčito, město chce posudek znaleckého ústavu a další jednání s firmou.

Město tvrdí, že parkovací dům nesplňuje slibované parametry, dříve se v něm také vyskytovaly poruchy. Kvůli značně se lišícím znaleckým posudkům zažádalo Slaný o zpracování dalšího posouzení znaleckým ústavem. „K tomu je třeba složit zálohu,“ uvedla soudkyně.

Slaný také zvažuje odstoupení od smlouvy, protože už uplynula lhůta pro odstranění vad díla. K tomu se ale řeší i samotná platnost smlouvy, kterou má určit právě soud. Další postup bude nejdříve řešit vedení slánské radnice a poté je v plánu schůzka se zástupci firmy.

Soudkyně na obě strany apelovala, aby se pokusily o mimosoudní dohodu nebo smír, což by mělo být pro všechny výhodnější a ekonomičtější. Dohodu nevylučuje ani město ani Koma Industry.

Nedůvěřiví motoristé

Slánský parkovací dům má jen částečně využitou kapacitu, město ho na jaře začalo nabízet také jako garážový dům za zvýhodněných podmínek. Město tak chce vydělat na provoz, který je ztrátový. Letos město počítá s doplacením asi 700 tisíc korun.

Dům byl dříve poruchový a lidé jsou k němu nedůvěřiví, přestože se v něm poruchy už neobjevují. Podle tvrzení vedení města ale nemá parkoviště slibovanou kapacitu, například co se týká požadované rychlosti vydávání aut.

Parkovací dům byl vybudován v roce 2013 a má kapacitu téměř 150 aut, z toho 68 míst je vhodných i pro širší vozidla typu SUV. Systém funguje tak, že řidiči najedou na hydraulicky zvedanou plochu, zaplatí poplatek, automat jim auto vynese do patra a zaparkuje na volné místo.

Čtěte také: Parkovací dům ve Slaném bude sloužit jako garážový