VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

22.8.2017
SDÍLEJ:

Plněný patizonFoto: Marek Bartoš

Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně a má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patizonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do dětských jídelníčků.

Patizon se z devadesáti procent skládá z vody. Zároveň však obsahuje minimum sacharidů, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo ti, kdo drží různé redukční diety.

Dále patizon obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu a celkově jej zklidňuje a regeneruje.

Dále se podílí na snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém.

Má také příznivý vliv na slinivku břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patizonu, že nejvíc cenných látek z něj získáte, připravíte-li si ho za syrova.

Na druhou stranu však nelze odolat některým receptům na jeho tepelnou úpravu. Třeba klasické letní jídlo, kterým je v mnoha domácnostech smažený patizon v trojobalu.

Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patizonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i sýr. Je to snadné, a přitom vynikající!

Patizon lze také přidat do leča nebo polévek.

Dalším způsobem, jak připravit patizon, je zapékání. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patizonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat i mleté hovězí. Pečeme asi pětadvacet minut a na závěr posypeme parmezánem.

Plněný i nakládaný

Efektní je rovněž plněný patizon zeleninu vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí masa se zeleninou nebo sýrem a smetanou. Pečeme asi padesát minut. Na závěr odklopíme víčko z patizonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít.

Výborný je také na kostičky nakrájený patizon dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou. Ostatně jsou gurmáni, kteří do směsí s parmezánem přidávají také alkohol.

Narazili jsme také na recept na patizon à la pečenáče. Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe „řízky" proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme dva až tři dny odležet.

Máte nějaký zajímavý recept s patizonem? Podělte se o něj se čtenáři Deníku v diskuzi pod článkem!

Autor: Redakce

22.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
18

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Ilustrační foto

KRIMI MIX: Zlaté šperky byly falešné

KRÁTCE: Na řidiče čekaly kontroly

Boleslavsko - Přinášíme vám krátké zprávy z regionu.

ON-LINE: Ptejte se Filipa Mareše

Dalším hostem on-line rozhovoru Boleslavského deníku bude pilot rally Filip Mareš – mistr ČR 2017 v kategorii 2WD R2, juniorský mistr ČR 2016 a 2017 a juniorský mistr European Rally Trophy 2016. Odpovídat bude v pátek od 19 hodin.

Příbram se hodinu držela na dostřel

Mladá Boleslav – Los MOL Cupu tomu chtěl, že se letos i přes sestup fotbalistů Příbrami odehrálo středočeské fotbalové derby. Ve třetím kole pohárové soutěže v něm potvrdila domácí Mladá Boleslav roli favorita a poločasové jednobrankové vedení po přestávce ještě o dvě branky navýšila.

K vrcholům turistické sezony bude patřit příjezd harleyářů

Střední Čechy – Jaký symbol by bylo ideální použít pro turistickou nabídku Středočeského kraje? Nemusí to být zrovna silueta Karlštejna, což by asi leckoho napadlo v prvním plánu. Možností se může nabízet víc. Což třeba jedinečná podoba chrámu svaté Barbory? Nebo snad stylizovaný skanzen? A pokud bychom chtěli být aktuální a připomenout si chystané akce k stému výročí ukončení první světové války a vzniku samostatného Československa, nabízelo by se i Konopiště – vždyť smrtí tamějšího pána v Sarajevu hrůzy Velké války vlastně začaly…

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení