Kluci a holky ze střediska pozemních skautů Krahujec Nymburk se vrátili v minulých dnech z letních táborů. Menší děti prožily 14 dní uprostřed skal v romantickém prostředí Kokořínska, ti větší postavili své stany u řeky Orlice nedaleko Třebechovic. Nejstarší, patnáctiletí a starší, tedy roveři, vztyčili junáckou vlajku 
v Beskydech. Rovněž těžká romantika.

Kdysi a nyní

Kdo pamatuje skauting před dvaceti, neřku-li padesáti 
a více lety, ví, že skautské tábory měly nezapomenutelnou atmosféru podobnou té z Foglarových Hochů od Bobří řeky. Také ví, že tábornický život skautů nebyl ani v nejmenším rekreací, ba naopak.

Kluci i holky si museli tábor nejdřív se vším všudy postavit, díky čemuž se uměli ohánět sekerkou 
a pilou, náročný program je učil překonávat překážky 
i sebe sama, nefňukat nad nepohodlím, učil je žít 
v souladu s přírodou, poradit si pár týdnů bez civilizace.

Doba se však natolik změnila, že člověka hned napadá, zda je tohle ještě vůbec možné nabízet dnešním dětem? Jak vlastně vypadají skautské tábory dnes? Nymburskému deníku to nedalo, vypravil se za skauty ze střediska Krahujec a dozvěděl se nadmíru zajímavé věci.

„Dá se říct, že tábory neztratily nic z toho foglarovského kouzla, ovšem zároveň se leccos modernizovalo, především z důvodů současné legislativy, z níž vycházejí například zvýšené hygienické nároky. Prakticky to vypadá tak, že si na tábořiště přivezeme stany, které stavíme stejně jako polní kuchyň a další táborové stavby, ovšem zajišťujeme alespoň nějaké malé zázemí, budovu, kde je sklad potravin, lednička. Je to určitý kompromis," vysvětluje vedoucí skautů Jiří Macháček.

Táborový program

Vraťme se o několik dní zpátky na tábořiště poblíž Třebechovic a poslechněme si, jaký program mělo 30 dětí.

„Den začíná budíčkem formou nějaké písně, nechybí rozcvička, slavnostní nástup v krojích ani prohlídky pořádku ve stanech. No, a jaký by to byl tábor bez nočních hlídek! Však foglarovská Zelená příšera řádí i dnes!" směje se Jiří Macháček.

V líčení života 
v táboře pokračuje skautka a studentka nymburského gymnázia Kateřina Ulrychová: „Celým táborem se prolínala etapová hra s tématem Hoši od Bobří řeky, takže jsme například lovili slavné bobříky. Jinak se hrála spousta her, byl celodenní výlet s jízdou na lodích i noční pochod."

Jak se vaří a jí

K tábornickému životu patří ale také služby v kuchyni. Při ní však malí skauti neškrábou pouze brambory, ale pod vedením dospělého si sami všechno vaří.

Nicméně jídelníček zažil také modernizaci, a to nejen například jednorázovým zařazením oblíbeného hamburgeru nebo tortil, ale hlavně bezlepkové diety, pokud ji některé z dětí potřebuje.

„Máme velkou výhodu, že děti známe dlouhodobě a máme velmi dobré osobní vztahy s rodiči, takže se bez problémů můžeme domluvit na podobných speciálních potřebách," nechává nahlédnout pod pomyslnou táborovou pokličku Jiří Macháček.

A co mobilní telefony?

Dnešní děti a mládež si jen těžko umíme představit bez mobilních telefonů a dalších výdobytků informačních technologií. O to je překvapivější a zároveň potěšitelné zjištění, že se děti vůbec ještě dokáží bez nich obejít a nejenže to přežijí, ale je jim fajn.

Jako právě na skautských táborech Krahujců. Padl návrh, že děti veškerou elektroniku po vzájemné dohodě odevzdají vedoucím a budou ji využívat jen v době poledního klidu. Věřte nebo ne, tenhle model se osvědčil.

Na konci tábora se všechny děti shodovaly, že to táborovému životu jen prospělo. Podle Jiřího Macháčka to uvítali rovněž rodiče. V tomto ohledu určitě hraje roli již zmíněný dlouhodobý kontakt s vedoucími, kteří mají jejich důvěru.

Píseň na konec

Píseň jedné ze skautek, díky níž získala inovativně zařazeného bobříka umění a estetiky, nejlépe vystihuje charakter tábora nymburských Krahujců: „Na táboře je líp než u moře, myjem se v lavoře a je nám tu dobře. Nosíme otýpky, chodíme na hlídky a máme z toho ty nejkrásnější vzpomínky."

Jak uvedený refrén tak návrh malých skautů prodloužit tábor příští rok ze stávajících dvou na tři týdny hovoří jasně: „Tam muselo být krásně…"

Nelze pochybovat o tom, že skautské středisko Krahujec Nymburk nabízí dětem všeho věku aktivní a atraktivní trávení volného času, podporuje jejich všestranný rozvoj a zdravý vztah k okolí a přírodě. Abychom nezapomněli, jejich schůzky začínají už 
v pátek 2. září.

Čtěte také: Skautské tábory frčí. Letos na ně pojede 30 tisíc dětí, včetně nymburských