V celé zemi s výjimkou Plzeňského a Karlovarského kraje trvá až do večera také varování před vysokými teplotami, přičemž na jihu Moravy se teploty vyšplhají někde i přes 34 stupňů Celsia. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav.

Zatímco hlavně ve východní polovině Česka bude dnes vrcholit tropické počasí, v západních Čechách bude chladněji s maximy jen kolem 27 stupňů. Horké počasí postupně vystřídají bouřky s lijáky. Nejdříve zasáhnou české kraje a Vysočinu, postupně dorazí na Moravu a do Slezska, kde bude bouřková činnost doznívat ještě v noci na pátek.

Miroslav Kalousek
Kalouskovi vyšla kniha. Je o utrpení kněží za druhé světové války

"Bouřky mohou být ojediněle silné, zejména s přívalovými srážkami, v menší míře s kroupami a silnými nárazy větru. Nejmenší pravděpodobnost výskytu silných bouřek je v západních Čechách, největší v oblasti Českomoravské vrchoviny a na Moravě," uvedli meteorologové.

Lidé by ve vedrech měli omezit tělesnou zátěž a vyhýbat se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách, zvláště opatrní by měli být děti, starší a nemocní lidé.

Ilustrační foto
Senát proti Sněmovně, chce zachovat Vojenskému zpravodajství i bezpečnost

Děti ani zvířata nemají zůstávat ve stojících automobilech. Doporučuje se také pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při použití klimatizace se má udržovat teplotní rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím maximálně kolem pěti stupni Celsia.

Přívalové srážky mohou místy zatopit níže položená místa či sklepy. Vývoj a postup bouřek mohou lidé sledovat na výstupech z meteorologických radarů na stránkách ČHMÚ nebo v aplikaci chytrého telefonu či tabletu.