Podle starostky Neratovic Lenky Mrzílkové hledalo vedení města všechna možná opatření, jak tragédiím zabránit. „Kontaktovali jsme policii a Drážní úřad a pochopitelně jsme záležitost konzultovali i s městskou policií a lékaři. Bohužel v případě úmyslu žádná opatření nefungují, a proto se snažíme realizovat taková řešení, která mohou zabránit alespoň možným nehodám," vysvětlila.

Jedním z nich je právě příprava vybudování nové železniční zastávky s chráněným přechodem pro chodce přes trať u atriových domů, kde v minulosti k několika nehodám také došlo. „Při konzultacích s odborníky je často jako možná příčina prudkého nárůstu těchto činů uváděna mimo jiné i jejich nevhodné zveřejňování a následný dominový efekt - příklady táhnou bohužel i v negativních případech," uvedla starostka.

Ani v jednom případě z pěti mrtvých pod koly vlaku sice policie přímo nepotvrdila, že jde o sebevraždu, ale podle mluvčí mělnických policistů Markéty Johnové byla sebevražda vždy jednou z vyšetřovacích verzí.

Na trati u Mlékojed, kde ve středu 24. května v ranních hodinách zemřel třiadvacetiletý mladík, už měsíc stojí pomníček šestnáctiletých dívek, které pod koly vlaky ukončily svůj život dobrovolně.
Prokletá trať? Vlak u Mlékojed srazil dalšího člověka

Posledním případem byl ve druhé polovině května třiadvacetiletý mladík z Lobkovic. Na sociálních sítích ho identifikovali spoluhráči z místního fotbalového oddílu.

Týden předtím na stejné trati zemřela devatenáctiletá dívka. Vlak ji srazil mimo železniční přejezd. Jen pár metrů od místa, kde na začátku dubna spáchala sebevraždu dvě nezletilá děvčata. Scénář událostí těsně před smrtí měl být stejný jako u nezletilých dívek.

A v úterý 9. května zabil vlak jen o necelý kilometr dál muže, jehož totožnost policie obtížně zjišťovala. Neměl u sebe totiž žádné doklady.

Prvním případem, který nastartoval podivné události na prokleté trati u Mlékojed, byla sebevražda dvou šestnáctiletých dívek. Svědci nehody tvrdí, že seděly na kolejích a čekaly na přijíždějící vlak. Objaly se a potom ruku v ruce vykročily vstříc řítícímu se železnému kolosu. Co je k takovému činu vedlo, zatím není zcela jasné. Policie o vyšetřování mlčí vzhledem k tomu, že dívky byly nezletilé.

Smrtelná tragédie otřásla především obyvateli Neratovic, odkud obě děvčata pocházela. V jejich případě se dokonce spekulovalo i o vlivu nové nebezpečné hry, která se dostala do Čech a nutí mladé lidi, aby si ubližovali a nakonec ukončili své životy dobrovolně.

Na trati u Mlékojed, kde ve středu 24. května v ranních hodinách zemřel třiadvacetiletý mladík, už měsíc stojí pomníček šestnáctiletých dívek, které pod koly vlaky ukončily svůj život dobrovolně.
Sebevrazi volí nejčastěji smrt pod koly vlaků

Podle vedoucího Linky bezpečí Petera Porubského se první hovory o Modré velrybě objevily už v polovině dubna. „Během prvních pěti dní jsme zaevidovali více než dvacet telefonátů na toto téma, na online poradnu se obrátilo dalších jedenáct dětí. Chtějí informace o hře, zmiňují velký strach z případné manipulace kurátory, mají obavy o kamarády, a dokonce několik dětí zmiňuje, že hru začalo zkoušet," vysvětluje.

Byť v České republice nebyl zatím popsán ani jeden případ ohrožení dítěte touto hrou, rozhodla se Linka bezpečí zodpovědně informovat o rizicích a nabídnout doporučení jak pro dospělé, tak pro děti. „Linka bezpečí vypracovala několik doporučení pro ty, kteří princip hry začali napodobovat," řekl vedoucí Linky bezpečí.

Porubský radí rodičům mladistvých, že jedna z prevencí před takovou situací je komunikace se svými dětmi. „Je potřeba mluvit s dětmi o nebezpečí na sociálních sítích. Při stanovování hranic používání internetu není dobré vyhrožovat tresty, spíše se zaměřit na budování důvěry," dodal Porubský.

Smrt na kolejích. Ilustrační snímek
Vlak u Mlékojed srazil dvě dívky, ty na místě zemřely