"Ve čtvrtek 5. ledna bylo vybráno přesně 2.157.849 korun. Je to téměř neuvěřitelné. Velký dík všem za podporu," uvedla.

Sbírka začala před osmi měsíci. Klade si za cíl shromáždit 3,5 milionu korun na výrobu a zavěšení nového zvonu Jakub Maria, který nahradí historický jakubský zvon Vavřinec zrekvírovaný pro válečné účely na jaře roku 1942. Loni v říjnu bylo na kontě sbírky 800 tisíc korun. Na začátku prosince se částka přehoupla přes první milion a tento týden se ukázalo, že sváteční čas byl ke sbírce opravdu štědrý.

Silný vztah ke kostelu

Podle arciděkana Jana Uhlíře se naděje na zdárné dokončení projektu opírá o několik skutečností. "Jednak pozorujeme zájem široké veřejnosti, zejména obyvatel Kutné Hory, kteří mají silný vztah ke kostelu svatého Jakuba a zajímají se o jeho osud. Spoléháme ovšem také na příspěvky turistů z celého světa, kteří do Kutné Hory přijíždějí a oceňují jak její historické a duchovní bohatství, tak i místní snahu o toto bohatství pečovat a nadále ho rozvíjet," podotkl Jan Uhlíř.

Stále však na vytvoření zvonu pro kostel sv. Jakuba chybí více než milion korun. Sbírka tedy pokračuje a stejně jako loni ji dál budou podporovat kulturní akce. Již nyní se zájemci mohou těšit na výstavu ve Spolkovém domě o kutnohorských zvonech a zvonařích. Na stejné téma je pak připravována kniha, která by mohla být vydána na podzim.

Čtěte také: V Rakousku odlili zvon na počest Havla, v Praze zaduní příští rok