VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poptávka po husách je hlavně na svatého Martina

Kamberk /FOTOGALERIE/ - Svatomartinské husy a víno připadají tradičně na jedenáctého listopadu. I na Benešovsku se tento svátek slaví. Jenže předtím, než se vůbec začne svatý Martin oslavovat, musí hospodyně upéct výtečnou, křupavou husu a rozlít svatomartinské víno.

11.11.2016
SDÍLEJ:

Pečená husa. Ilustrační fotografie.Foto: archiv

Aby nebylo o husy nouze, o to se postarají většinou farmáři. I na biofarmě u Kamberka se majitelka pustila do příprav hus k prodeji. Na jedenáctý listopad je totiž měla předobjednané i dva měsíce dopředu.

„Největší poptávka je na svatého Martina a Vánoce. Jelikož se lidem v dnešní době nechce zvířata zabíjet, musíme husy připravit se vším všudy, než se dostanou do rukou zákazníka. Nejdříve je pořádně vykrmíme. Ty nejtlustší zabijeme, následně spaříme, zbavíme peří a nakonec i vnitřností," řekla majitelka biofarmy Linda Nárovcová.

Tloušťka a vykrmenost

Lidé na Benešovsku tradici svatomartinských hus dodržují. Podle farmářů jim ale příliš nezáleží na tom, zda pocházejí husy podle plemena z Čech nebo třeba z Francie. Hlavním faktorem je tloušťka a vykrmenost.

I přesto, že někteří si husu rádi upečou doma, pro ostatní byla v okrese připravena řada tématických akcí, kde příchozí ochutnali svatomartinské pochoutky i víno.

Lucie Sedláková

Autor: Redakce

11.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Výzkum si posvítí na kvalitu zdravotnických služeb

Ilustrační fotografie.

KRÁTCE: Inline dráha bude uzavřena

KRIMI MIX: Uprchlého vězně stále hledají

Od středy 16. srpna, kdy svévolně opustil nestřežený výrobní podnik v Hlavenci, je na útěku 30letý vězeň, který si má odpykávat v jiřické věznici trest za omezování osobní svobody a krádež.

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

OBRAZEM: I taková je Štěpánka

Mladá Boleslav – Oáza klidu, jedno z nejoblíbenějších míst v Boleslavi, které místní lidé využívají k rekreaci či sportu. I to je lesopark Štěpánka. A co znamená pro vás? Pojďme společně fotit Štěpánku. Její krásy i neduhy. Její život…

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení