Podle jedné z dobrovolnic Jitky Thámové přišla s nápadem pochodu Katka Chytilová, které při přípravě akce zdatně sekundovaly také Bára Kettnerová a Jana Línková.

„Utvořily jsme tým lidí, kteří se rozhodli útulku pomáhat. Pořádáme například aukce na facebooku a teď jsme přešli i na organizování společných akcí," vysvětlila Jitka Thámová.

Účast hafanů z útulku

Na pochod dorazilo 122 lidí, mnozí z nich s sebou vzali i svého čtyřnohého mazlíčka. Kdo neměl vlastního pejska, mohl si „vypůjčit" některého ze štěkajících obyvatel útulku. „K dispozici bylo deset psů bez domova, všichni byli rychle rozebraní," popsala Jitka Thámová, která považuje podobné akce za velmi přínosné.

„Psům z útulku jedině prospěje, pokud budou chodit ven. Naučí se pohybovat v provozu a zvyknou si na další lidi. Obvykle totiž přicházejí do kontaktu pouze s těmi, kteří v útulku pracují," připomněla s tím, že kdo by měl zájem chodit venčit útulkové hafany, může jí zavolat a na podrobnostech se určitě domluví.

„Venčitelům by mělo být víc než osmnáct let, pokud budou mladší, je potřeba, aby s nimi šel někdo dospělý," doplnila a dodala, že časem se možná věková hranice o něco sníží.

Za peníze nové kotce

Díky pochodu, který začínal i končil v Malém Újezdu, se podařilo vybrat bezmála osmnáct tisíc korun. Částku tvořilo startovné a dobrovolné dary účastníků. Peníze nyní Mělnické sdružení ochránců zvířat, které mělnický útulek provozuje, použije například na nákup nových kotců pro psy, regálů do skladu nebo třeba na úhradu veterinární péče.

Pochod, který se vydařil, protože pejskaři jsou zkrátka pohodoví lidé, se možná zopakuje už letos na podzim. A časem třeba přibude i Voříškiáda, pokud dobrovolníci seženou vhodné prostory. „Budeme rádi za každou radu nebo pomoc," uzavřela Jitka Thámová.

Čtěte také: Čáslav vyhláškou zakázala volný pohyb psů