Tou trpí i loňský nejnákladnější pacient ve středních Čechách. Celkem jeho loňská léčba stála 21,1 milionu korun. Vyplývá to z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Středočeský pacient obsadil celorepublikově druhé místo, co se týče nákladů na péči. První obsadil hemofilik z Plzeňského kraje.

„Výše nákladů souvisí s množstvím speciálního léčivého přípravku, který dotyční museli užívat. Například operace, která by u jiného klienta byla relativně banální, u těžkého hemofilika výrazně zvyšuje náklady na lék, který pacient musí brát, aby nevykrvácel z operačních ran," řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Mužští pacienti stojí více

Mezi deset nejdražších pacientů ve Středočeském kraji patří sedm mužů a tři ženy. Jsou ve věku od ročníku 1946 až po 2010. Dva z nich přesahují deset milionů korun, další se k této částce přibližují.

Nejdražší nemocní jsou zpravidla v péči specializovaných pracovišť ve velkých nemocnicích. Jde o takzvanou centrovou péči, která je zavedena v českém zdravotnictví. Nejsou to jen onkologičtí pacienti, ale i lidé s jinými těžkými onemocněními.

Nejdražší pacienti v Praze

V Praze stojí nejnákladnější péče o pacienta necelých 13 milionů korun ročně, a to komplikovaná transplantace ledvin. Na druhém místě je také pacient s hemofilií. Většina nejdražších pacientů jsou převážně muži ve věku čtyři až 56 let.

Mezi diagnózami se nachází také onemocnění konečníku, transplantace jater nebo těžké postižení mozku po porodu.

Deset nejdražších pacientů ve Středočeském kraji

Pohlaví Okres Kč (miliony) Hlavní diagnóza
  1. M Praha-východ 21,1 Hemofilie
  2. M Benešov 11,4 Poruchy metabolismu
  3. M Příbram 11,2 Poruchy metabolismu
  4. M Příbram 9,9 Akutní leukemie
  5. Ž Příbram 8,6 Akutní leukemie
  6. M Nymburk 8,4 Akutní leukemie
  7. Ž Kladno 7,7 Plicní hypertenze
  8. M Benešov 7,6 Transplantace jater
  9. Ž Praha-západ 7,0 Akutní leukemie
10. M Příbram 6,4 Transplantace kostní dřeně

Čtěte také: Kladenská nemocnice má certifikát Spokojená rodička