Náklad vyjel v pátek ráno z Hradce Králové. Pokračovat měl přes Úlibice, Jičín, Kopidlno do Okřínku.

„Největší manévry nás první den čekaly u Jičína, kde jsme se museli vyhnout mostům. Najížděli jsme protisměrem na kruhový objezd. Odtud jsme po obchvatu asi pět kilometrů couvali ke křížení komunikací I/16 a I/32," uvedl vedoucí doprovodu Tomáš Tichý s tím, že doba přípravy na tak složitou cestu se ve spolupráci se správci a vlastníky komunikací pohybuje kolem tří měsíců.

V pátek ovšem náklad dojel pouze k Jičínu a ne až do Okřínku nedaleko Poděbrad, kde měl být podle itineráře přesunu přes víkend odstaven. Důvodem předčasného konce páteční cesty bylo nízké dopravní značení na silnici před Jičínem, které se organizátor přepravy teprve bude snažit demontovat. Na další cestu by se měl náklad vydat v pondělí o čtyři hodiny dříve, již ve 04:00, a páteční ztrátu se pokusit dohnat, uvedla ČT.

Čtěte také: Starosta má jít na 5 let do vězení za zpronevěru!

V pondělí a v úterý souprava pojede pouze dopoledne. V pondělí by měla dojet přes Okřínek a po dálnici D11 do Mochova. V úterý náklad do Mělníka dorazí přes Čelákovice, Brandýs nad Labem a Tišice. 

Na některých místech bude podle všeho kolona s kamionem stát desítky minut. „V některých obcích na trase budou muset energetici na čas odstranit elektrická vedení, a lidé tak budou mít přerušenou dodávku elektřiny," řekla Šárka Beránková, mluvčí skupiny ČEZ.

Souprava by měla mít na délku přes 33 metrů, její šířka je téměř šest metrů a výška kolem sedmi metrů. Přepravovaný kotel bude dlouhý 28 metrů a široký 5,8 metru.

Čtěte také: VIDEO: Řidič letěl křovím, vůz utopil v náhonu