Prezident Agentury Dobrý den z Pelhřimova, Miroslav Marek, měl o víkendu plné ruce práce. Osobně musel přepočítat muže v tradičních kiltech na nádvoří sychrovského zámku. V 17leté historii Skotských her se v zámeckém parku sešel letos rekordní počet mužů, kteří místo těsných džín zvolili pohodlnou skotskou sukni. Předcházela tomu chvíle napětí, kdy posledních 30 vteřin před termínem sprintovali rozlehlým parkem poslední opozdilci, ale podařilo.

Zápis o novém českém rekordu je na světě. Na Sychrově se v sobotu sešlo nejvíce mužů v kiltu z károvaného tartanu. Přesně 319. Překonali jsme loňský rekord, kdy se na Sychrově sešlo 263 mužů a jeden pes ve skotském kiltu. U něj jsme ale ještě před zápisem museli přezkoumat, zda se nejedná o fenku,“ rozesmál přítomné Miroslav Marek.

Kilty, dudy, skotští siláci a samozřejmě  i skotská whisky či národní lahůdka zvaná haggis. A také skotská, irská či keltská hudba. To všechno zažijí i letos účastníci tradičních skotských her na zámku Sychrov.
Češi milují skotské hry a irskou whisky, víc jí vypijí jen v USA

Další rekord pak padl v počtu největšího počtu párů tančících skotské tance. Branou protančilo přesně 250 párů. Ani letos na Sychrově nechyběl ani rekordmana bývalý atlet z Teplic Vladislav Tuláček, který 7 kilovým skotským kladivem hodil 45,5 metu a o půl kilogramu překonal tak rekord z loňska. „To je úplný fenomén. Ve skotských hrách se našel a v hodu kladivem se stal dokonce mistrem Evropy. Minulý týden se vrátil ze Skotska, kde během pouhých 10 dnů absolvoval celkem 7 skotských her,“ řekl Miroslav Marek. „Je to neuvěřitelné, kluci, kteří je tu absolvují přitom říkají, že po těch jedněch se vzpamatovávají řadu týdnů,“ dodal Marek.

Spokojen byl i zakladatel a hlavní pořadatel Skotských her, Václav Rout. "Trochu jsme se letos báli, jaké bude počasí, protože hlásili déšť, ale nakonec to dopadlo dobře. S počasím i s rekordy," usmíval se pozdě večer. Vyčerpaný, ale spokojený.

Domy na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci 21. srpna 1968 v okamžiku, kdy do nich najel okupační tank.
1968: Na pohřbu obětí „bratrské“ pomoci mluvil Havel i Tříska

Spokojení byli i návštěvníci letošních her. Atmosférou i programem. Ten běžel permanentně na hlavním pódiu i v parku, kde kromě siláckých disciplín téměř nepřetržitě probíhala výuka skotských tanců. Na koncertním pódiu se pak vystřídalo přes deset kapel, které mají v repertoáru skotskou a irskou hudbu, včetně formace skotských dudáků a bubeníků.

Když ale krátce před desátou vystoupila současná hvězda skotské hudební scény, formace Dosca - ve složení kytara, housle, bicí a skotské dudy, tančilo se už všude. Závěr letošních skotských her patřil již tradičně dudákovi na věži zámku. Příští Skotské hry se ponesou v duchu čísel. 18. ročník se uskuteční 18, srpna 2018 a v nabídce bude kromě kiltů, tartanu a rekordů bezpochyby i 18letá whisky.

Letní jazzová dílna Karla Velebného pokračovala ve středu 16. srpna lektorským koncertem v restauraci Beseda, kam byl koncert přesunut kvůli nepříznivému počasí z nádvoří frýdlantského zámku.
OBRAZEM: Jazzová špička v Besedě