„Je to dnes poprvé, co se starostové setkávají v tomto formátu s vedením kraje," uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Dodala, že podobné setkání nová koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů nesvolává naposledy. Podle hejtmanky platí to, že bude přistupovat ke všem starostům stejně bez ohledu na jejich stranickou knížku.

Městys přijde s novým systémem krajských dotací

Starostu Králova Dvora na Berounsku Petra Vychodila (ODS) zajímá pohled nového vedení kraje na to, kolik peněz půjde na opravy rozbitých silnic nebo na rozšiřování kapacity škol a školek. Řekl, že se mu nelíbí, že podporu dostávají projekty, které už získaly dotace z jiných zdrojů.

„Myslím si, že to je dobrý nápad, protože ta informovanost bude lepší," ocenil nápad nového vedení hejtmanství starosta Jinců na Příbramsku Josef Hála (KSČM). Vadí mu mimo jiné to, že městys přijde s novým systémem krajských dotací o část podpory.

Pozornost má být věnována zejména krajským dotačním titulům

„Mění se toho dost, Jince mají přes 2000 obyvatel, nebude nárok o tisíc korun na občana," podotkl. Dříve byla tato hranice 5000 obyvatel. "Myslím si, že kraj by dotace měl směřovat spíš tam, kde potřebuje zařídit rozvoj, ne podle počtu obyvatel," míní Hála.

Pozornost má být v úterý věnována zejména krajským dotačním titulům. Obce mohou čerpat prostředky ze sedmi středočeských fondů, na něž z krajského rozpočtu půjde 410 milionů korun. Představeny budou i možnosti, které nabízejí národní dotační tituly ve spolupráci s krajem. Kromě prezentací bude na programu také diskuse s vedením hejtmanství.