Po systému chytrého parkování a kontejnerů, které samy hlásí, kdy jsou plné, se Kolíňáci brzy dočkají bezkontaktních plateb v městské hromadné dopravě, předplacené jízdenky na platebních kartách a chytré klíčenky pro školáky.

Všechny kolínské autobusy tak již mají čtečky platebních karet. Pro cestující to znamená, že nebudou muset po kapsách již hledat drobné. „Stačí u řidiče pípnout bezkontaktní kartou jako v obchodě a hned dostanete od řidiče jízdenku," řekl Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva.

Právě na kartu bude možné nahrát předplacené časové kupony pro jízdu městskou hromadnou dopravou. V autobusu ji jen přiložíte na čtečku a řidič uvidí, že máte zakoupený časový kupon.

Kolínští školáci budou tyto novinky moci používat také. Získají čipy, které pomohou evidovat strávníky v jídelně. Děti si budou moci vybírat z nabídky jídel, ale také otevírat si školu, chystanou kolárnu nebo tělocvičnu. Stejně pomocí čipů budou moci platit v MHD nebo si půjčovat knihy v knihovně. Díky bezkontaktním náramkům nebudou muset studenti s sebou nosit peníze a hledat drobné, ale budou mít náramky s nabitým kreditem.

Vedení Kolína s chytrými technologiemi již nějaký čas pracuje. „Měli jsme aplikaci Kolín v mobilu, ještě než se začalo hovořit o smart city. Používali jsme jako první v republice Lepší místo, které pomáhá hlásit závady ve veřejném prostoru," podotkl starosta Vít Rakušan.

Kutná Hora je pozadu

Kutná Hora je naproti tomu v tomto ohledu poměrně pozadu. Existuje zde sice poměrně čerstvě free wifi internet hotspot pro turisty i občany, další „smart" věci zde ale nefunguji. Kutnohorská radnice si však uvědomuje potřebu být součástí „smart cities".

„Nejprve ale chceme vytvořit celkovou koncepci smart city především s vazbou na cestovní ruch a teprve potom se věnovat dílčím projektů. V mnoha ohledech jsme limitováni tím, že je Kutná Hora historickým městem a každou maličkost je nutné konzultovat s památkáři," uvedl starosta Kutné Hory Martin Starý.

Již brzy rovněž Benešov

Benešov je v tomto pravým opakem Kutné Hory. Ten se stane „chytrým" už na jaře. Zdejší vedení města chce po vzoru Kolína zavést stejný systém smart parking. „Nestydím se za to, že je projekt od Kolína obkreslený se vším, tedy i se stejnou firmou, která ho zavede nyní také v Benešově," potvrdil starosta Benešova Petr Hostek.

V Benešově začne systém pracovat v centru města a nejméně půl roku ho bude Benešov využívat zcela zdarma. Bude propojený na městskou policii a právě strážníci, kteří se pohybují po ulicích, budou pak pomocí mobilní aplikace zjišťovat, kdo zaplatil za parkování a kdo ne. To půjde zařídit trojím způsobem hotově, kartou, nebo pomocí mobilní aplikace z telefonu či tabletu.

„Právě ta má své výhody. Když se zdržíte u lékaře, systém vám ohlásí, že za pět minut vyprší placená doba. A aniž byste museli někam běžet, stačí velice jednoduchým způsobem prodloužit placené stání podle potřeby," vysvětlil starosta Benešova Petr Hostek.

Zavedení systému smart parking, jak se mu anglicky říká, pokryje Malé a Masarykovo náměstí a jejich bezprostřední okolí. Bude do něj zařazeno také parkoviště Pod brankou. „Od nové turistické sezony počítáme se zavedením chytrého parkování i v Konopišti. Tamní systém bude ještě vylepšený a dokáže rozlišit osobní auta, autobusy i motocykly," dodal starosta Benešova Petr Hostek.

Čtěte také: Také do Benešova dorazilo chytré parkování - smart parking