Jak reálná je obava ze zavlečení moru prasat do Středočeského kraje?

Je potřeba být připraven, že dojde k rozvlečení afrického moru prasat na širší území. Proto jednáme se zemědělci, myslivci a ostatními organizacemi.

Pokud je jasné, že nás mor zasáhne a je to jen otázka času, za jak dlouho můžeme tuhle ránu očekávat?

Nelze jasně říci, kdy se AMP rozšíří. Vzhledem k tomu, že se ve Zlínském kraji přijímají veškerá opatření a maximálně usilují o to, aby se AMP nerozšířil mimo „zamořenou oblast“, musíme doufat, že zůstane u jednoho ohniska.

Ilustrační fotografie.
Hmyz útočí ve velkém, počet alergií stoupá

KVS se na tento okamžik už teď připravuje, že? Jak?

Jak bylo řečeno, probíhá jednání a kontroly v zemědělských podnicích, kde se kontroluje v první řadě biologická ochrana chovů a dále jak mají zajištěnu vlastní kontrolu pohybu dopravních prostředků a osob, které vstupují do areálu. Probíhají jednání s hasičským záchranným sborem o možné spolupráci a součinnosti při jednotlivém zásahu. Samozřejmě je k dispozici pohotovostní linka na KVS SVS pro Středočeský kraj 24 hodin denně, kam je možno i mimo jiné nákazy hlásit i nalezený uhynulý kus černé zvěře.

Je maso ze zabitého, nikoliv uhynulého divočáka, který je nakažený, pro člověka nebezpečné? Jak? Co nám hrozí?

Veškeré produkty, které jsou uvolňovány na trh, prochází kontrolou pracovníků Státní veterinární správy. Je prováděn pravidelně monitoring na AMP a v oblasti se zvýšeným odlovem je každý odlovený kus podroben vyšetření na AMP. Na trh jsou uvolňovány pouze kusy s negativním vyšetřením na AMP a samozřejmě s negativní výsledkem vyšetření na trichinellu spiralis.

Divoké zvíře se vzteklinou ztrácí ostražitost. Jaký průběh mor má a jak ho může běžný návštěvník lesa poznat?

Průběh onemocnění u AMP je velmi rychlý a končí úhynem. Platí obecné pravidlo, že zvíře které ztrácí plachost je vždy podezřelé a člověk se má vyhnou jakémukoliv kontaktu s takovýmto zvířetem a vždy tuto skutečnost oznámit.

Africký mor prasat je nebezpečné, vysoce nakažlivé virové onemocnění, ke kterému je vnímavé prase domácí a prase divoké. Pro akutní formu je charakteristická vysoká horečka, krváceniny na kůži a vnitřních orgánech a vysoký úhyn. Virus je velmi odolný ve vnějším prostředí i v materiálech živočišného původu. V žádném případě není přenosný na člověka.

Momenty hrůzy zachytilo video nahrávané v autě ohroženého řidiče.
VIDEO: Vteřina do tragédie: šofér cisterny usnul za volantem