„Akce je zaměřena především na důkladnou kontrolu dodržování povinností při provozování silniční osobní a nákladní dopravy podle zákona o silniční dopravě a mezinárodních předpisů a dohod dodržování zejména sociálních předpisů, jako je například doba řízení odpočinku bezpečnostních přestávek, manipulace s kontrolním zařízením a paměťovými kartami řidičů," řekla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Dále na kontrolu přepravy nebezpečných věcí podle dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí, kontrolu technického stavu užitkových vozidel, na správné zabezpečení a upevnění nákladu, případně kontrolu hmotnosti a rozměrů vozidel.

Méně nehod a neukázněných řidičů

Při kontrolách policisté dohlížejí také na plynulost a bezpečnost silničního provozu. Samozřejmě, že se zaměřují i na dodržování pravidel silničního provozu a současně provádí kontroly po odcizených vozidlech, věcech a pátrání po osobách. „Jedním z cílů dopravního opatření je snížit počet dopravních nehod a nekázeň některých řidičů na pozemních komunikacích," dodala policejní mluvčí.

Za Středočeský kraj se dopravní akce zúčastní policisté ze všech třinácti územních odborů a dále policisté z dopravního oddělení silničního dohledu a dálničních oddělení.

Čtěte také: Zvláštní vůz policie patří technikům