„Domluvil jsem se s Jiřím Paroubkem, že vstoupí zpět do naší strany. Myslíme si, že pro nás bude velkou posilou,“ uvedl předseda kolínských sociálních demokratů Marek Semerád. Protože nemá Jiří Paroubek trvalé bydliště v Cerhenicích, musí nejprve požádat pražskou organizaci, která jeho návrat do sociální demokracie schválí. Marek Semerád ale žádné komplikace při schvalování neočekává a je rád, že se Jiří Paroubek takto rozhodl.

Návrat Jiřího Paroubka do sociální demokracie jednoznačně vítá Lukáš Dukay, lídr ČSSD pro volby do poslanecké sněmovny za okres Kolín. „Jiří Paroubek by měl 26. června vstoupit do Místní organizace ČSSD v Cerhenicích, které jsem i já členem, a naprosto s tím souhlasím,“ řekl Lukáš Dukay.

„Jiří Paroubek se osvědčil jako úspěšný předseda a stále má straně co nabídnout. Byl i úspěšným premiérem, zkrátka osobnost, jakou ČSSD v dnešní době, kdy má 10 procent preferencí, evidentně ve svých řadách potřebuje. Nemá smysl zastírat si, že takovýchto osobností má ČSSD málo,“ dodal.

Jiří Paroubek
Paroubek dostal stopku. Krajský výbor ČSSD neschválil jeho návrat

Vstup Jiřího Paroubka bude předtím schvalovat ještě ústřední a krajský výkonný výbor ČSSD. „Doufáme, že oba výbory nebudou jeho vstup do strany blokovat z osobních důvodů vůči němu,“ podotkl Lukáš Dukay a připomněl fakt, že Jiří Paroubek dokázal ze strany odejít i v okamžiku úspěchu. „Tohle hned tak někdo nedokáže - odejít sám. To je to, když říkám, že Jiří Paroubek je skutečně osobnost,“ zakončil Lukáš Dukay.

Návrat Jiřího Paroubka do sociální demokracie vítá i Lubomír Nymburský z ČSSD. "Vítám to. Myslím si, že je důležité mít ve straně silné osobnosti," uvedl Lubomír Nymburský.

Událost okomentoval i sociální demokrat Milan Urban. „Pokud nám chce Jiří Paroubek skutečně pomoci, tak proč ne," uvedl pro Deník Milan Urban. Podle něj bude potřeba v sociální demokracii každá pomocná ruka. K aktuální situaci se vyjádřil i člen ČSSD, senátor volebního obvodu 40 a čáslavský starosta Jaromír Strnad. „Poslední dobou už mě nepřekvapuje vůbec nic," uvedl.

K návratu Jiřího Paroubka do ČSSD se vyjádřil i sociální demokrat, který je od dubna letošního roku ministrem průmyslu a obchodu ČR Jiří Havlíček. „Mrzí mě, že Jiří Paroubek tenkrát před lety sociální demokracii opustil a poměrně tvrdě se vůči ní a jejím představitelům až doposud vymezoval," uvedl. Jiří Havlíček neví, jestli nejsou vykopané příkopy až příliš hluboké, aby jej strana dnes po tom všem přijala zpět. „Osobně bych byl rád, aby měla ČSSD konkrétní vztahy se všemi bývalými předsedy, ale ne za každou cenu," dodal Havlíček.

Jiří Paroubek vstoupil do ČSSD v roce 1989. V dubnu roku 2005 se stal velmi známým politikem. Byl premiérem a předsedou nejsilnější politické strany. ČSSD vyhrálo pod jeho vedením krajské a senátní volby v roce 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010. Po těchto volbách, ve kterých ČSSD nezískala navzdory vítězství dostatečný počet mandátů na sestavení vlády, rezignoval na předsednickou funkci. O rok později oznámil svůj odchod z ČSSD. Následně se stal předsedou strany Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21). Z čela této strany odešel v roce 2014.

Slavnostní otevření nové expozice ve Veigertovském domě o bitvě u Kolína
Součástí nové expozice o Bitvě u Kolína je interaktivní model posledního