V 9.40 zavolal na poděbradské obvodní oddělení devětasedmdesátiletý senior, že mu jeho syn oznámil děsivou zprávu. „Řekl mu, že chce své psychické problémy vyřešit vypitím většího množství alkoholu a následným skokem pod vlak. Hlídka ihned vyjela do místa jeho bydliště na poděbradském Žižkově," popisuje úvodní minuty dramatu policejní mluvčí Petra Potočná.

Na klepání ani další výzvy k otevření v jeho bytě nikdo nereagoval. Přivolaní hasiči tak byt museli otevřít násilím. Uvnitř už ale nikdo nebyl.

Ilustrační snímek
Zloději zahájili u poděbradského jezera letní sezonu

Okamžitě se rozjela pátrací akce na řadě míst současně. K poděbradským a nymburským policejním hlídkám byli do terénu povoláni i kolegové z kriminálky a posily z Kolína. „Bylo nařízeno snížení rychlosti jízdy vlakům projíždějícím mezi Nymburkem a Poděbrady. Policisté prohledávali okolí celé trati, zkontrolovali také restaurace, kde by se muž mohl nacházet. Ve 12.30 přišla dobrá zpráva," uvedla policistka.

Muž byl objeven u železniční trati v lokalitě U Bažantnice, nedaleko železničního nadjezdu. Právě tam chtěl svůj život ukončit. „Muž s policisty nespolupracoval, proto byl na místě zajištěn. Byl ve velmi špatném psychickém stavu a přivolaný lékař rozhodl o jeho převezení do psychiatrické léčebny v Kosmonosech," doplnila Potočná. Ve 12.37 bylo pátrání po muži odvoláno a vlaky mezi Nymburkem a Poděbrady opět začaly jezdit běžnou rychlostí.

Železniční nadjezd na výjezdu z Poděbrad směrem na Choťánky, respektive trať pod ním, je v posledních letech častým cílem lidí, kteří si chtějí vzít život. V řadě případů se zoufalým lidem pomoci nepodařilo.

Před vlakem vlevo je zakryté tělo muže, kterého smetla lokomotiva
Muže z Poděbrad smetl v kolejišti pod nadjezdem vlak. Neměl šanci přežít
Na trati u Mlékojed, kde ve středu 24. května v ranních hodinách zemřel třiadvacetiletý mladík, už měsíc stojí pomníček šestnáctiletých dívek, které pod koly vlaky ukončily svůj život dobrovolně.
Sebevrazi volí nejčastěji smrt pod koly vlaků