Takový případ řešili na začátku roku neratovičtí hasiči na Labi, kde se prolomil led pod psem. Muž, který zvíře venčil, se ho snažil zachránit. Podle velitele mělnické hasičské stanice Zbyňka Štajnce se mu to sice podařilo, pak ale v ledové vodě sám zůstal. A bojoval o život.

Muže, kterému už docházely síly, vytáhli hasiči z vody s pomocí plovoucí bójky, kterou mu hodili. „Pak ho svlékli z mokrého oblečení, zabalili ho do termofolie a zastavili auto, které jelo kolem, aby byl v teple," připomněl hasič.

Třicetikilový chlupáč

Tonoucího psa před časem zachraňovali i poděbradští profesionální hasiči. Do studené vody se třicetikilový chlupáč propadl nedaleko elektrárny. Hasiči tak zúročili zkušenosti, které získali právě cvičením zaměřeným na různé způsoby záchrany lidí nebo zvířat, prolomených do ledu.

„Cvičení se koná tři dny, aby získali zkušenosti hasiči ze všech směn," uvedl Roman Zima, velitel nymburských hasičů, kteří trénovali spolu s kolegy z Poděbrad a Lysé nad Labem.

Skoky do mrazivé vody

Figuranty dělali sami hasiči, kteří do Labe u Drahelic skákali ve speciálních oblecích do mrazivé vody. Jejich kolegové je pak zachraňovali prostřednictvím lan, žebříků, hadic a dalších pomůcek.

Mladoboleslavští hasiči naštěstí letos nikoho z vody zachraňovat nemuseli. Přesto bruslaře varují před příliš tenkým ledem.

„Rizikové jsou velké vodní plochy a tekoucí voda, u nás především řeka Jizera, na tu by lidé měli ještě nějaký čas zapomenout. Úplně zamrzlá není ani říčka Klenice, která protéká boleslavským lesoparkem Štěpánka," řekl hasič Martin Horák a dodal, že k bruslení je nejlepší využívat plochy s pevným podkladem.

Čtěte také: Hasiči v Benešově tahali z ledové vody kolegy