VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

8.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Velkým problémem je dlouhé čekání na účtenku. Než vyjede, trvá to víc než deset sekund. Po vynásobení například třiceti návštěvníky jde o opravdu velké prostoje,“ řekla servírka z restaurace nedaleko Berouna. Na dlouhé čekání na účtenku se nabalují další problémy.

Mnohé restaurace tato skutečnost zdržuje už nyní, někteří hospodští očekávají ale ještě větší komplikace v letní sezóně, kdy se počet hostů na turisticky atraktivních místech každým rokem zvyšuje. 

Čtěte také: Elektronické kasy rozdělují společnost. Zkomplikuje EET lidem život?

Někteří provozovatelé restaurací hlásí rušení tanečních zábav. „Nedovedeme si například představit, jak bychom obsloužili lidi u baru. Často se stávalo, že jich na svůj nápoj zde čekaly i dvě desítky. V žádném případě je nyní nemůže tak rychle obsloužit, jak tomu bylo před 1. prosincem, kdy povinnost EET začala," uvedla servírka Jana.

Technické potíže

V Berouně jsou i hospodští, kteří EET přijali, a to i přesto, že i jim působí technické potíže a zvyšují se jim náklady na provoz. „Někdy se stane, že účtenka nevyjede vůbec. Řešíme to náhradní účtenkou," sdělil provozovatel jedné z nejnavštěvovanějších restaurací. Přidává i podrobnosti, kdy čtyři hosté u jednoho stolu chtějí platit každý zvlášť. To musí pak dojít pro čtyři účtenky.

V minulosti se daly čtyři položky rozepsat z jednoho lístku, to nyní není možné. A to není vše, tuto restauraci stojí kotouče do pokladny čtyři tisíce měsíčně. Navíc složitější účetnictví už nemůže vykonávat manželka, ale firma. A to jsou také náklady navíc.

Zdražení obědů

Kdo to zaplatí? Zákazník. Tato restaurace totiž zdražila obědy o deset až patnáct procent. A není jediná, ceny zvyšují i ostatní berounské restaurace, například Pizzerie Domino.

„Zdražujeme stejně jako ostatní o deset až patnáct procent," uvedl provozovatel této oblíbené restaurace s tím, že důvodem současného zdražování je společně s inflací i drahé zavedení systému elektronické evidence tržeb.

Autor: Radka Kočová

8.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tradičního klání na rybníku Pískovák se letos sice zúčastnilo jen pět soutěžních posádek, podívaná to však byla veselá jako vždy.
46

OBRAZEM: Posádky předvedly na rybníku veselou podívanou

Každoroční recesistická akce Házení kozla místní pobavila, a to navzdory počasí.
28

OBRAZEM: Každoroční recesistická akce Házení kozla místní pobavila

OBRAZEM: Kejklíři a akrobati pobavili návštěvníky Kosti

Boleslav - Kejklíři, akrobati, řemeslníci ale i rytíři se sjeli na hrad Kost, aby návštěvníkům předvedli své umění. Diváci mohli zhlédnout rytířské turnaje, které byly doplněny o vtipné scénky a lidem v hledišti tak nevadil ani hustý déšť.

Díky místním má Zakopaná po letech opět svůj středobod

Zakopaná /FOTOGALERIE/ – Tolik lidí, kolik se v sobotu 22. července sešlo na návsi v Zakopané nedaleko Branžeže, v obci ani nebydlí. Přilákalo je sem svěcení křížku, který se sem vrátil po půl století. Ten má opět označovat střed obce a místo k setkávání.

Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech

Mladá Boleslav - Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech v mladoboleslavské porodnici. Přestože víme, že každé miminko je krásné, můžete hlasovat v naší anketě o miminko týdne.

Na černé skládce v lese loví domácí kutilové součástky

Lipník /FOTOGALERIE/ – Stará pračka, skříň, židle, gril, matrace… To všechno se válelo na kraji lesa, jen pár metrů od silnice mezi Lipníkem a Benátkami nad Jizerou. Neznámý pachatel, který černou skládku založil, se musel pořádně nadřít, než tam všechno dostal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení