VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

8.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Velkým problémem je dlouhé čekání na účtenku. Než vyjede, trvá to víc než deset sekund. Po vynásobení například třiceti návštěvníky jde o opravdu velké prostoje,“ řekla servírka z restaurace nedaleko Berouna. Na dlouhé čekání na účtenku se nabalují další problémy.

Mnohé restaurace tato skutečnost zdržuje už nyní, někteří hospodští očekávají ale ještě větší komplikace v letní sezóně, kdy se počet hostů na turisticky atraktivních místech každým rokem zvyšuje. 

Čtěte také: Elektronické kasy rozdělují společnost. Zkomplikuje EET lidem život?

Někteří provozovatelé restaurací hlásí rušení tanečních zábav. „Nedovedeme si například představit, jak bychom obsloužili lidi u baru. Často se stávalo, že jich na svůj nápoj zde čekaly i dvě desítky. V žádném případě je nyní nemůže tak rychle obsloužit, jak tomu bylo před 1. prosincem, kdy povinnost EET začala," uvedla servírka Jana.

Technické potíže

V Berouně jsou i hospodští, kteří EET přijali, a to i přesto, že i jim působí technické potíže a zvyšují se jim náklady na provoz. „Někdy se stane, že účtenka nevyjede vůbec. Řešíme to náhradní účtenkou," sdělil provozovatel jedné z nejnavštěvovanějších restaurací. Přidává i podrobnosti, kdy čtyři hosté u jednoho stolu chtějí platit každý zvlášť. To musí pak dojít pro čtyři účtenky.

V minulosti se daly čtyři položky rozepsat z jednoho lístku, to nyní není možné. A to není vše, tuto restauraci stojí kotouče do pokladny čtyři tisíce měsíčně. Navíc složitější účetnictví už nemůže vykonávat manželka, ale firma. A to jsou také náklady navíc.

Zdražení obědů

Kdo to zaplatí? Zákazník. Tato restaurace totiž zdražila obědy o deset až patnáct procent. A není jediná, ceny zvyšují i ostatní berounské restaurace, například Pizzerie Domino.

„Zdražujeme stejně jako ostatní o deset až patnáct procent," uvedl provozovatel této oblíbené restaurace s tím, že důvodem současného zdražování je společně s inflací i drahé zavedení systému elektronické evidence tržeb.

Autor: Radka Kočová

8.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čtvrtek byl pro policisty z celého kraje, ale i z celého Česka, prověrkou jejich fyzické zdatnosti a psychické odolnosti.
39

OBRAZEM: Policisté testovali svou fyzickou i psychickou odolnost

Areál Klementinky, kde vznikla komunitní zahrada určená pro setkávání všech generací, byl slavnostně otevřen.
77

OBRAZEM: V Klementince můžete sportovat i relaxovat

KRÁTCE: Muzeum Metoděje Vlacha chystá letecké odpoledne

Mladá Boleslav – Letecké muzeum Metoděje Vlacha připravilo již na zítra (23.6.) pro své návštěvníky letecké odpoledne.

Krytý bazén v Benátkách? Zapomeňte!

Benátky nad Jizerou – Sen mnohých Benátčanů o krytém bazénu u letního areálu se rozplynul. Je rozhodnuto. Bazén tady zatím nevyroste. Město by stál kolem sta milionů korun, navíc roční provoz je odhadován na dva miliony. To je v této chvíli nereálné.

Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Přestavba víkendové chaty na rodinný dům je v Čechách celkem obvyklá věc. Jenže ne vždy to funguje. Bohužel ne vždy totiž investor pochopí, že trvalé bydlení potřebuje něco jiného než chata. Pojďme se podívat na zajímavý návrh rekonstrukce chaty na moderní rodinný dům.

KRÁTCE: Folklorní festival už je za humny

Bakov nad Jizerou – První červencový den odpoledne čeká Bakov již sedmý ročník velké folklorní akce – Pojizerský folklorní festival.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies