Co se tedy v posledních dnech odehrálo? Pár čápů má své hnízdo na komíně v areálu několika firem za Hořátví, který většina zná podle bývalého nájemce, firmy Infusia. Jeden ze současných pronajímatelů nedávno dostavěl v areálu novou halu, což se bohužel pro jednoho z čápů stalo osudným. Čapí pár čekal potomky, samice seděla na čtyřech vejcích. „Samec však při vylétávání z hnízda narazil do nové haly. Je možné, že jej sfoukl poryv větru. Na následky nárazu čáp bohužel uhynul," říká vedoucí stanice na Huslíku Luboš Vaněk.

A začalo drama s bojem o život potomků, kteří se ještě nevylíhli, ale také jejich matky. „Neměl jí kdo obstarávat potravu, když seděla na vejcích, uhynula by hladem. Což by se však nestalo, ona by časem z hnízda vyletěla, oplozená vejce by ale vychladla a k vylíhnutí potomků by nedošlo," vysvětluje Vaněk situaci.

Už nyní je pod Šafaříkovým mlýnem k vidění loď Jan Plezier, která připlula na akci z Antverp. Urazila celkem 1 100 kilometrů.
Lodě na Labi osvěží veselá soutěž domácích plavidel

Co teď? Ekologové z Huslíku čekalo těžké rozhodování. Nakonec zvolili zřejmě jediné řešení s možným dobrým koncem pro všechny. „Rozhodli jsme se vejce z hnízda odebrat a umístili je do našeho inkubátoru. Na tomto místě chci moc poděkovat starostovi Hořátve a nymburským hasičům, kteří celou akci zorganizovali a bez nichž by se nemohla povést," říká Vaněk.

Čtyři čapí vejce jsou nyní ve speciální líhni a pokud se vše dobře vyvine, zhruba za 14 dnů by z nich mohly vykouknout nové ptačí zobáčky. Podle Vaňka by byla mláďata umístěna do různých lokalit a „předána k výchově" náhradním rodičům.

A co nešťastná čapí samice? Ta podle nejčerstvějších informací už zase tak nešťastná není. „Kolem čápice se už pohybuje nový partner a je možné, že ještě dojde k náhradní snůšce. To by byl opravdový happyend a my bychom si to moc přáli," přidává dobrou zprávu šéf stanice.

Kvůli školákům přibudou v Přední Lhotě nové zastávky.
Kvůli školákům přibudou v Přední Lhotě nové zastávky

ZKUŠENOST Z CHOŤÁNEK
Záchranáři z Huslíku už jeden podobný příběh loni zažili. Týkal se čapího páru sídlícího v Choťánkách u Poděbrad. Ti společně ještě stihli přivést na svět tři mláďata. Krátce po narození však také došlo k tragédii. „Samce srazilo auto na nedaleké D11 a ten uhynul. Samice by se sama o mláďata postarat nedokázala. Zkoušeli jsme ji sice potravu v podobě myší a dalších dobrot nosit přímo pod komín a usnadnit ji tak péči, ale nefungovalo to a pro potravu si nedolétla. I proto jsme museli tehdy také přistoupit k odebrání mláďat. Těm se dnes daří v náhradních hnízdech na západě Čech," vypráví další čapí storku zkušený zvířecí záchranář.
Také samice z Choťánek si brzy našla náhradního partnera. „Letos se vrátil a jsou spolu. Také jejich osudy sledujeme," uzavřel Vaněk.

Zdroj: Youtube