Ministerstvo trvalo na tom, že v případě Drábové, která působí jako předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, je nepřijatelný souběh tohoto vysokého postu ve státní správě s funkcí v krajské samosprávě.

Vyzvalo středočeské zastupitele, aby ji mandátu zbavili, ti to však odmítli. Sama Drábová, která je také místostarostkou Pyšel na Benešovsku (což z pohledu souběhu funkcí pro ministerstvo problém nepředstavuje) rezignovat odmítala – s tím, že nechá rozhodnout ministra. Chtěla, aby se na jejím případě vyjasnil rozdíl ve výkladu různých zákonů – služebního a o volbách do krajských zastupitelstev – a do budoucna bylo pro podobné případy jasno.

Ilustrační foto.
Starosta Mělníka řídil opilý. Auto "zaparkoval" do zdi radnice

Očekávalo se, že ve správním řízení ministerstvo rozhodne o zániku mandátu – a věc nakonec skončí až u soudu. Tak daleko však věc nedospěje; spor je po čtvrt roku trvajících jednáních vyřešen. S ministrem Milanem Chovancem (ČSSD) se Drábová v úterý za přítomnosti předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka domluvila, že rezignuje. „Protože věřím slovům pana ministra, mandátu krajské zastupitelky se vzdám obratem," konstatovala. V krajském zastupitelstvu ji nahradí starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada. Ve vedení zastupitelského klubu STAN, jemuž Drábová dosud předsedá, ji nahradí zástupce starosty Říčan Zdeněk Hraba. I nadále bude Drábová pracovat ve středočeském výboru pro regionální rozvoj – k tomu není zastupitelský mandát podmínkou.

Řešení podobných situací pro budoucnost má přinést již připravený návrh změny zákona o krajských volbách, který poslancům předloží Gazdík s Chovancem. Ten dává za pravdu dřívějším stanoviskům Drábové: možnost, aby vysoce postavení státní úředníci zasedali v zastupitelstvech krajů, připouští. Drábová to považuje za své vítězství – i když nezastírá, že by ráda sama pokračovala v práci zastupitelky. Podobný „problém" jako ona mělo po krajských volbách celkem pět státních úředníků. Drábová vytrvala v boji nejdále; naposledy se před měsícem vzdala mandátu zastupitelky v Královéhradeckém kraji náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

„Naším společným zájmem je odstranit určité nejasnosti v právním řádu," uvedl Chovanec. S Gazdíkem se v úterý shodli, že budou usilovat o to, aby se návrh podařilo prosadit ještě do podzimních voleb. Kdyby se to nestihlo, chtějí změnu prosazovat i v novém složení Poslanecké sněmovny.

Dana Drábová.
Drábová vede marný boj, přitvrdilo ministerstvo
Kouření v hospodách
Pokuty za zákazy kouření se začnou udělovat až za 90 dní