Mluvčí ČSBS Vladislav Kučik vyloučení Havlůjové nepotvrdil, stejně jako zrušení okresní organizace. Učinit tak prý bude moci až poté, co bude mít k dispozici schválený a ověřený zápis z jednání ústředního výboru, což by mělo být za týden až deset dní.

Za Havlůjovou se na zasedání ústředního výboru postavil válečný veterán a bojovník od Tobruku Pavel Vranský. Na protest se rozhodl organizaci opustit.

„Bylo mi sděleno, že důvodem mého vyloučení je opakovaná dehonestace vedení Českého svazu bojovníků za svobodu a jejího předsedy Jaroslava Vodičky a pomlouvačná kampaň vedená proti němu v médiích. Nastřádalo se mi, že neoslovuji Zemana, Ovčáčka a Bobošíkovou bratře a sestro. Mám prý zodpovědnost za kladenský okresní výbor a informace zveřejňované jím na webových stránkách a sociálních sítích," řekla Gabriela Havlůjová.

Stanovisko ke konstruktivní kritice

„Domnívám se, že jakmile jakýkoliv spolek zaujme stanovisko ke konstruktivní kritice takové, že svého kritizujícího člena vyloučí, spěje k velmi špatnému konci. Vážím si podpory členů napříč republikou. Pokud vím, naposledy byli ze svazu vyloučeni v padesátých letech bývalí piloti RAF," uvedla.

Poprvé padl návrh na její vyloučení v lednu letošního roku, kdy ale ústřední výbor vzhledem k tehdy platným stanovám učinit nemohl. „V červnu proto byly stanovy na sjezdu změněny," podotkla Havlůjová.

Podle ní bude po zrušení okresního výboru pravděpodobně sto dvaceti členům základních organizací v Kladně a Slaném nabídnuto, aby vstoupili do nejbližší organizace svazu, která je v Lidicích (tu vede právě zmiňovaná Jana Bobošíková), nebo do pražské buňky. Sama Havlůjová uvažuje o založení nějaké vlastní organizace, samozřejmě už nespadající pod svaz.

Pošlapání lidských práv a svobod

Bývalý místopředseda Okresního výboru ČSBS Kladno a stále ještě předseda kladenské základní organizace, Petr Hroník, je přesvědčen, že vstup do jiné organizace svazu nebude pro členy nutný. 

„Je pravděpodobné, že Kladno a Slaný teď budou řízeny přímo z ústředního výboru, podobně jako organizace v Lidicích, která se od okresního výboru loni osamostatnila. Nevidím v tom ale nic pozitivního. Podle mě zrušením okresního výboru a vyloučením jeho předsedkyně došlo k pošlapání základních lidských práv a svobod. Když je někdo vyloučen jen za svůj názor, považuji to za otřesné," konstatoval Hroník.

Vzniklou situací se v listopadu bude zabývat výroční členská schůze základní organizace. „Jsme bojovníci a budeme bojovat," prohlásil Petr Hroník.

Akce, které má kladenská organizace ČSBS připraveny, tedy pietní akt na náměstí Svobody 28. října u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu a vzpomínka na stejném místě 11. listopadu připomenutí Den válečných veteránů, se uskuteční podle původního plánu.

Čtěte také: Mluvčí Jiří Ovčáček se stal členem lidického Svazu bojovníků za svobodu