Nástupkyně Petery v čele kraje Jaroslava Pokorná Jermanová slibuje, že se to brzy změní. Jedním z projektů bývalého hejtmana, údajně utužujících česko-čínské ekonomické vazby, měla být takzvaná Česko-čínská průmyslová zóna za Nymburkem. Její výsledky jsou však zatím rozpačité. Hejtmanka Jermanová však po své nedávné návštěvě v Číně prohlásila, že se to brzy změní.

Podnik Changhong v Nymburce
V Nymburce chtějí Číňané vyrábět ledničky pro Evropu

INDEX DENÍKU pohledem kraje
VZPOMNĚLI BYSTE SI ALESPOŇ NA JEDNU TOVÁRNU ČI PODNIK VE VAŠEM OKOLÍ, O KTERÝCH VÍTE, ŽE V POSLEDNÍCH PĚTI LETECH VZNIKLY ZA FINANČNÍ PODPORY STÁTU?

Jen 17,2 procenta oslovených obyvatel Středočeského kraje si vzpomnělo alespoň na jednu továrnu či podnik ve svém okolí, o kterém ví, že v posledních pěti letech vznikl za finanční podpory státu. Naopak žádná investiční pobídka se nevybavila 82,8 procenta dotázaných Středočechů. Na otázku odpovídaly známé tváře z různých oblastí, od herců po vědce.

Firma Changhong, která v areálu u Nymburka od roku 2006 vyrábí televizory, chce podle Jermanové stávající výrobu rozšířit o logistické centrum a další továrnu na výrobu kompresorů do ledniček. Zároveň jsou prý i další zájemci o investice v zóně, která zatím od svého spuštění žádné nové investory nepřilákala. „Changhong uvedl, že má asi dvacet firem, které by chtěly v nymburské zóně investovat.

V Milovicích by měla vzniknout průmyslová zóna

Já jsem je požádala, aby nejprve uskutečnili svoje investice, aby vedení města v Nymburce vidělo, že to myslí skutečně vážně," uvedla Jermanová. Starosta Nymburka Pavel Fojtík o projektu zóny v minulosti prohlásil, že je to pouze „ambice hejtmana Miloše Petery, která nic nepřinesla.

„Kraji, potažmo vládě se zatím nepodařilo splnit ani další mnohokrát opakovaný slib ohledně nalákání čínské výroby do bývalého vojenského prostoru u Milovic. Podle plánů politiků by v něm měla vzniknout nová průmyslová zóna. I v tomto případě hejtmanka slibuje, že se situace v brzké budoucnosti konečně pohne.

Miloš Zeman na návštěvě Středočeského kraje.
Spojení Prahy se Středočeským krajem? Výhodné, míní Miloš Zeman

Kraj s firmou intenzivně jedná 

„Milovice Středočeský kraj intenzivně řeší. Existuje soudní spor s firmou Mladá RP, která měla pozemky areálu v nájmu. My s firmou intenzivně jednáme, protože rozhovory s potenciálními investory naráží právě na tenhle problém," vysvětlila Jermanová a zároveň doplnila, že i přesto se kraji podařilo vstoupit do jednání s velkou čínskou firmou, která vážně uvažuje o velké investici v areálu.

„Tento měsíc budeme mít s firmou konkrétní jednání o tom, jestli investice proběhne nebo ne. Prozatím jsme slíbili, že nebudeme jméno investora ani podrobnosti zveřejňovat, ale můžu říct, že plán má podporu vlády," zakončila hejtmanka s tím, že podle plánů kraje by na letišti v Milovicích mělo vzniknout centrum, kde budou řešeny smart technologie, inovace a vývoj navázaný na letecký či automobilový průmysl.

Ilustrační foto.
Místa v parkovacím domě budou pro obyvatele bytů

Z odpovědí panelistů
Roman Šulc
vedoucí pracovník v oblasti dopravy, Kolín
Vybavuji si jen kolínskou automobilku TPCA. I když vlastně ta vznikala už o hodně dříve než před pěti lety.

Patrik Děrgel
herec
Ne.

Stanislav Holobrada
ředitel příbramské nemocnice
Myslím, že investiční pobídku stát poskytl inovačnímu centru firmy Bobcat v Dobříši, je to tak tři roky, co si pamatuji. Samotná montovna vznikla, myslím, v roce 2006 nebo 2007. Nic jiného na Příbramsku se mi nevybavuje.