VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chef time fest, to jsou špičkoví šéfkuchaři. V jeden čas a na jednom místě

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Už v závěru tohoto týdne začne v Praze netradiční gurmánský festival. A na něm se objeví necelá dvacítka nejlepších pražských šéfkuchařů. Ti nebudou pouze vařit, ale návštěvníci si s nimi budou moci popovídat u jednoho stolu.

7.1.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií

Z tiskové konference před zahájením festivalu Chef time fest v Praze.Foto: DENÍK/Jiří Macek

Lze říci, že špičkoví pražští šéfkuchaři se tak sejdou v jeden čas na jednom místě. Špičkoví šéfkuchaři se tak bude potkávat jak v jedné kuchyni, tak mezi hosty.

Nejvyhlášenější kuchaři z pražských restaurací se totiž budou měsíc potkávat a porovnávat navzájem své dovednosti v rámci festivalu Chef time fest.

Vše se odehraje v pražské dejvické restauraci AvantGarde. Festival potrvá od 10. ledna do 8. února. Není pojatý, jako jiné festivaly, tedy jako pouhá konzumace připravených specialit. V rámci akce se uskuteční také školy vaření, workshopy i kuchařské duely.

Ani běžné večerní pětichodové menu nebude v klasickém duchu. Večery Chef´s table oživí přítomnost šéfkuchařů, kteří budou sedět po celý večer s hosty u stolu.

Zajímavé budou Hvězdné duely, kdy vždy dva šéfkuchaři připraví ze stejných základních surovin tříchodová menu a hosté je nejen ochutnají, ale také ohodnotí jejich práci jako porotci.

Patrik Havlíček z pořádající restaurace AvantGarde říká: „Baví mě ten nápad i témata, která tam jsou. Festival má velmi široký záběr a hosté toho můžou očekávat opravdu moc. Myslím, že se mají na co těšit, chef's table u nás nemá obdoby."

Stejně tak se těší na festival i David Šašek z restaurace Coda v Aria hotelu: „Líbí se mi celková koncepce, myslím, že je to zajímavé pro návštěvníky i pro kuchaře, setkat se v kuchyni s kolegy, vidět jejich specifický rukopis a kam se posouvají."

Stalo se už tradicí, že restaurace AvantGarde několikrát ročně hostí jednu z největších hvězd francouzské kuchyně - nositelku Řádu Čestné legie šéfkuchařku Reine Sammut. Ta nebude chybět ani tentokrát. Jeden večer je věnován jejímu šestichodovému michelinskému menu a navíc se uskuteční v dalších dnech i škola vaření a workshop s touto dvojnásobnou nositelkou titulu Nejlepší kuchařka Francie.

Workshopy jsou zacíleny především na profesionály v gastronomii, ale budou otevřeny i zájemcům z řad veřejnosti. Naproti tomu Školy vaření budou organizovány právě pro amatérské kuchařky a kuchaře, ale také pro milovníky sladkostí. Nosným tématem jedné z nich bude čokoláda. Třešničkou na dortu pak je večer Jazz & Finger food, kde půjde o spojení hudby a dobrého jídla.

Rezervace na festival Chef time fest je možné provádět pouze na webech www.cheftimefest.cz nebo www.limeandtonic.cz

Kdo bude vařit…

Unikátní koncept našel svou odezvu u pražské kulinární elity a v AvantGarde budou vařit ti nejvyhlášenější. Mezi potvrzená jména patří:

Patrik Bečvář (InterContinental), Marek Fichtner (Le Grill, Kempinski), Petr Hajný (Chagall's Club Restaurant), Patrik Havlíček (AvantGarde), Jan Horký (Restaurace Art Nouveau v Obecním domě), Miroslav Kalina (Gourmet Restaurant Kalina), Jan Kracík (Pot-au-feu), Tomáš Kněž (02 arena), Jiří Král (Aureole), Ari Munandar (Zinc, Hilton Prague Old Town), Reine Sammut (La Petite Feniere), Jan Punčochář (Le terroir), Marek Raditsch (Kampa group), David Šašek (CODA, Aria Hotel), Jiří Štift (Essensia, Mandarin Oriental), Lukáš Želechovský (Buddha Bar).

Cukrařinu budou zastupovat:

Jitka Kohoutová (Restaurace Art Nouveau v Obecním domě), Karolína Kocincová (Le Grill, Kempinski), Lukáš Skála (InterContinental).

Karel Šimůnek: Nápad na festival vznikl na pivu

Z tiskové konference před zahájením festivalu Chef time fest v Praze.Nápad na festival Chef time fest se zrodil v hlavě Karel Šimůnka, ředitele restaurace AvantGarde.

Kdy vznikl nápad na festival?
Bylo to v létě. Seděl jsem s kuchaři na pivu a bavili se o současných festivalech, které tu existují. Nejvíce mi vadilo, že každý druhý festival se chlubí, že má nejlepší kuchaře v Praze. Podíval jsem se na to detailně a zjistil jsem, že to není pravda. Trochu mne to namíchlo a přišel jsem s myšlenkou pospojit právě ty nejlepší je do jedné akce.

Když jste s touhle myšlenkou na onom pivu přišel, co jste si vyslechl?
Koncept se jim líbil, ale nevěděli, jak to zvládnou časově. Hned na začátku jsem totiž uvažoval, že by festival nebyl soustředěn jen v naší restauraci, ale konal by se na více místech v Praze.

Proč tahle varianta nevyšla?
Asi po měsíci vyjednávání se ukázala jako neschůdná. Kuchaři a restauratéři nevěděli, co od nového projektu mohou očekávat, takže se to nesetkávalo s kladnými ohlasy.

Kdy se to zlomilo?
Ve chvíli, kdy jsme koncept předělali na to, že celý bude na jednom místě, že celou odpovědnost poneseme na svých bedrech my, tak se kuchaři nechali lépe přemluvit. A následně se začali oslovovat sami mezi sebou.

Lednový termín jste zvolili kvůli tomu, že je po večírcích v závěru roku?
Byla to jedna z myšlenek. Tím, že je méně akcí, mají kuchaři volnější kalendář. Mají takzvaně méně práce a mohou se tak trochu vyblbnout na něčem jiném. Festival je sice o vaření, ale my si nechceme hrát na nějakou noblesu, naopak chceme, aby to byla zábava jak pro kuchaře, tak pro návštěvníky.

Ta necelá dvacítka kuchařů je podle vás optimální?
Mohlo by jich být více, ale tohle je zkouška, první ročník, uvidíme. Na to, aby bylo zapojeno více kuchařů, by festival asi musel trvat delší dobu a muselo by to být i v jiných restauracích.

Autor: Jiří Macek

7.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministryně školství Kateřina Valachová navštívila setkání boleslavských žen.
1 10

Zaměstnané matky bojují za delší provoz školek

Karvinští fotbalisté (v bílém) remizovali doma s Mladou Boleslaví 1:1.
18

Na úvod jara uhráli v Karviné jeden bod

Bruslaři nakročili do předkola play-off

Skvělá druhá třetina stála za vysokou výhrou boleslavských Bruslařů na ledě předposledních Pardubic. Hokejisté Mladé Boleslavi tak potvrdili domácí páteční výhru nad Karlovými Vary a mílovými kroky se řítí k účasti v předkole play-off.

Jiří Novotný je obrovským fanouškem divadla i po 36 letech

Mladá Boleslav – „Bylo to osudové setkání. Když jsem do boleslavského divadla vkročil poprvé, hned jsem pocítil, jak magickou sílu má, a hned jsem věděl, že tady budu pracovat," vzpomíná Jiří Novotný, vedoucí divadelní kanceláře a zatím poslední osobnost uvedená do Síně slávy Městského divadla Mladá Boleslav. Člověk, se kterým jste se nemohli minout, pokud jste někdy navštívili boleslavské divadlo, letos slouží Thálii už neuvěřitelných 36 let.

Ekocentrem voněl včelí vosk

Mladá Boleslav - Omamná vůně včelího vosku provoněla celou místnost a vytvořila ideální atmosféru pro povídání o včelích produktech i vyrábění z voskových mezistěn.

Krás(k)a na scéně vyvolala velké ovace

Mladá Boleslav – Rok 1662, Londýn. Herec Edward Kynaston na podiu exceluje jako výrazný představitel ženských rolí a jeho Desdemona nemá konkurenci. Jenže v konkurenčním divadle začíná i přes královský zákaz hrát mladá žena a stává se senzací. Když dojde ke konfliktu, do něhož se zamíchá i králova milenka, jež touží stát se rovněž herečkou, vydá král zákaz, aby muži hráli ženské role. Kynaston přichází o práci, o přízeň i smysl života.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies