„Byla to ohlušující rána, která by vzbudila každého. Zjistil jsem, že začalo hořet nároží u domu. Ale už jsem to sám nezvládl uhasit," řekl viditelně otřesený starosta ve středu ráno. Oheň se začal šířit do podkrovních místností, kde spaly děti. „Byly stejně jako my v hrozném šoku. Okamžitě jsme je odvedli k sousedům," popsala ve středu ráno kritickou situaci starostova manželka, na níž byla stejně jako na jejím muži vidět obrovská únava, ale samozřejmě také úleva, že se nikomu nic nestalo.

K hořícímu domu vyjeli po 23. hodině profesionální hasiči z Poděbrad a Nymburka a dobrovolní hasiči z Pátku, Libice, Městce a Velkého Zboží. „Hořela střecha a tři místnosti v podkroví. Vynesli jsme z domu nábytek, oheň byl zlikvidován a ve tři čtvrtě na dvě jsme byli zpět na základně. Na místě zůstala jedna jednotka na dohled," řekl velitel nymburské stanice Roman Zima.

K požáru drážní budovy v Libici nad Cidlinou vyjelo pět jednotek.
Hasiči likvidovali požár u nádraží v Libici

Podle vyšetřovatele požárů z Územního odboru HZS Kutná Hora Jaromíra Brzáka byl příčinou požáru zmíněný blesk. „Projevy blesku byly znát v celém domě. Strom za domem ho přitáhl, poté se svezl na nároží a odtud se dostal do elektroinstalace. Polovina jí shořela," uvedl Brzák. 

Rodina podle něj měla velké štěstí, že je blesk včas vzbudil a stačili evakuovat celou rodinu do bezpečí. „Oheň se poměrně rychle šířil. Předběžný odhad škody, který jsme učinili na místě s majitelem domu, je dva miliony korun. Bude nutné vyměnit rozvody v celém domě, což bude znamenat zásah do stavební části. Podařilo se uchránit tři miliony korun," vyčíslil škodu Jaromír Brzák.

Buluškovi nejsou jediní, komu blesk způsobil v Pátku škodu. V okolních domech už nahlásilo několik majitelů další škody na elektroinstalaci a také například poškození televizoru.

Areál nymburské nemocnice.
Kraj nadále počítá s akutní péčí v nymburské nemocnici

Bouřky na Nymbursku v posledních letech způsobily škody už několikrát. V červnu 2010 prožila šok další pátecká rodina Janebových, kterým při bouřce sjel blesk po zábradlí balkónu přímo do místnosti, kde se zrovna dívali na televizi. A to i přesto, že mají hned vedle zábradlí hromosvod. I když se vlastně ani nedá říci, že to bylo při bouřce, protože se podle Janebových teprve blížila, takže šlo téměř doslova o blesk z čistého nebe.

„Bouřka byla asi dva kilometry daleko, spadla sem tam nějaká ta kapka. Hřmělo jen málo a dokonce pak i na chvilku přestalo. Seděl jsem v kuchyni, manželka byla se synem v obýváku a dívali se na televizi. Najednou přišla zničehonic děsivá rána a já slyšel, jak to jiskří v zásuvkách," vzpomínal na první chvilky nepříjemné události Martin Janeba. Šel se podívat, co se stalo.

Manželka Soňa i syn byli otřeseni, ale naštěstí se jim nic nestalo. „Syn se klepal, já vylítla ze sedačky. Nic takového jsme ještě nezažili. Pak přišla sousedka a vypravovala, že její maminka viděla, jak nám blesk sjel po zábradlí do antény, která byla přidělaná k železnému zábradlí balkónu. Kdybychom se šli podívat na balkón, jak se k nám bouřka přibližuje, a chytli se v té chvíli zábradlí, bylo po nás. Je to vlastně štěstí v neštěstí," popsala tehdy pocity Soňa Janebová.

Starosta Radovan Staněk
Starosta Pískové Lhoty zůstává v čele obce. Ač měl zpronevěřit miliony