Do DDM v Poštovní ulici totiž dosud může přijít kterýkoliv školák. Nemusí tam být ani přihlášen a dokonce o tom nemusejí vědět ani jeho rodiče. Jenže právě to přináší zařízení řadu méně či více závažných problémů. Některé z nich by mohly dokonce přerůst do pří a v krajním případě i do soudních sporů.

To proto, že je DDM odpovědný za bezpečnost a zdraví všech dětí, které se v něm nacházejí, tedy i těch bez neregistrace. „Od září budou muset mít děti přihlášky podepsané rodiči s jejich telefonním číslem," je rozhodnutá ředitelka Domu dětí a mládeže Benešov Milada Rýdlová.

Dvacet korun měsíčně

Nové opatření vysvětluje tím, že v současné době do DDM chodí školáci, které nikdo ze zaměstnanců nezná jménem a mnohdy ani podle vidění a neví ani, kde dítě bydlí a kam v případě potřeby dát vědět. „Máme tu totiž případy, že tu takové děti zlobí a dokonce se i perou. Ale my na ně nemáme žádné páky. Dokonce ani nezjistíme jméno, protože nám ho nemusejí sdělovat," vysvětlila ředitelka.

Opatření podle ní nijak nenaruší záměr zřizovatele mít ve městě otevřené zařízení pro děti. „Budeme jím dál, ale i to musí mít své mantinely," je přesvědčena dlouholetá šéfka DDM Milada Rýdlová.

Zatímco děti využívající v DDM možností zájmových kroužků, jsou řádně evidovány a jejich rodiče za to i platí, pobyt „pendlerů" nikdo nehradí. I to by se podle názoru Milady Rýdlové mělo brzy změnit.

Samotná registrace žáka, který jde do DDM jen čekat na autobus, by měla rodiče přijít na 200 korun ročně, což ve školním cyklu představuje směšných dvacet korun za měsíc. „Navíc by rodiče měli podepsat i klauzuli, že v případě nevhodného chování bude žák ze zařízení vyloučen," uvedla ředitelka benešovského DDM.

Nevázané 'blbnutí'

Její názor pramení z jednoho z mnoha případů, které se v DDM odehrávají prakticky stále.

„Přišel sem klouček, který chodil do druhé, nanejvýš třetí třídy. A protože tu zlobil a nečekal ani na kroužek, řekla jsem mu, že by měl jít domů. Ohradil se, že tu čeká na tátu a že k nám přišel z družiny. Přitom mu rodiče družinu platí, ale on jde raději k nám, protože si myslí, že tu může blbnout," popsala ředitelka další konkrétní zkušenost.

Právě díky otevřenosti zařízení a také zastřešenému venkovnímu hřišti, si děti v DDM užijí hodně legrace. Ta však někdy přesáhne přijatelné meze a právě tomu se vychovatelky v DDM chtějí postavit shora popisovaným opatřením. Zvlášť proto, že nevázané „blbnutí" dětí může přinést a také přináší, jejich úrazy.

„Za děti neseme odpovědnost, i když k nám oficiálně nechodí na kroužky a jen si přijdou pohrát na hřiště. Během posledních dvou měsíců jsme řešili přes pojišťovnu šest úrazů takových dětí, které k nám nechodí pravidelně na kroužky," dodala Milada Rýdlová s tím, že právě proto je rozhodnuta popisované opatření prosadit už od začátku nového školního roku.

Čtěte také: Prázdninové investice do škol v Mladé Boleslavi spolknou kolem 30 milionů korun