Problémy se ukázaly v letošním roce, budova vykazuje známky nestability. Státní oblastní archiv v Praze tak musel zajistit stavebně statický průzkum kvůli bezpečnosti nejen zaměstnanců a veřejnosti, ale i majetku, jak sdělil vrchní rada pražského archivu Daniel Doležal.

„Ze závěru posudku vyplývá, že základová deska není schopna dlouhodobě nést současnou zátěž způsobenou postupným ukládáním archiválií, a to přesto, že dosud nedošlo k naplnění objektu na plánovanou míru," řekl vrchní rada.

Podle Daniela Doležala bezprostřední nebezpečí nehrozí, ale archiv musel zavést některá opatření, jako například dočasné uzavření badatelny či omezení rešeršních požadavků.

Odlehčení budovy

„Vyřešení hlavního problému nebude jednoduché, ani levné. Archiv již započal realizaci prvního bezpečnostního opatření, kterým je odlehčení budovy vystěhováním celého druhého nadzemního podlaží té části budovy, v níž jsou umístěny depozitáře a kde je umístěno přes dva a půl tisíce běžných metrů archiválií, tedy zhruba jedna polovina stávajícího stavu," popsal aktuální situaci Daniel Doležal.

Stěhování se uskuteční v říjnu, a pokud vše půjde podle plánu, bude archiv v omezené míře znovu otevřen pro veřejnost od 1. listopadu tohoto roku.

„Omezení provozu bude spočívat především v prodloužení vyhledávacích lhůt, neboť podstatná část archivního materiálu bude uložena mimo budovu, a bude tak snížena rychlost manipulace s ním," dodal vrchní rada Doležal, podle něhož je další vývoj řešení současných problémů s nestabilní budovou zatím nejasný.

Čtěte také: Archiv čeká stěhování, radnice zrekonstruuje halu na Světovaru