Z letošního počasí má po předchozích mírných zimách radost Ingrid Zajíčková z kralupské autoškoly, podle které jsou zimní jízdy pro žáky výhodné. „Zažijí sníh, led, tmu, mlhu… Strach je zbytečný, auto je pojištěné a vedle sebe mají učitele, který zasáhne, když je to nezbytné," vysvětlila Ingrid Zajíčková.

Stejný názor má i Jiří Tauchman z mělnické autoškoly. „Je to příležitost získat zkušenosti za zhoršených podmínek, kdy jsou jízdní vlastnosti úplně jiné než v letních měsících," míní učitel autoškoly, podle kterého dostávají žáci ve skutečných zimních podmínkách i cenné rady, jak zvládat krizové situace. „Vědí, že musí podřazovat, brzdit motorem," připomněl.

Jarní boom

Většina autoškol má přesto v zimě méně žáků. „Zájem je slabší, především ženy mají obavy ze zimních jízd. Boom pak nastává zase na začátku jara," řekla majitelka kralupské autoškoly Ingrid Zajíčková. Mírně snížený zájem zaznamenává i Jiří Tauchman z Mělníka. Stále je podle něho ale dost žáků, které sníh ani náledí neodradí.

Další výhodou zimních jízd je omezený provoz, kdy sváteční řidiči raději nechávají auta v garážích. A ti, kteří jinak bývají nepříjemní, když potkají pomalého začátečníka, jak se šine po kluzké silnici s nižší rychlostí, jsou tolerantnější. Nezkušený řidič tak má více času na rozhodování i ovládání vozu.

Čtěte také: Nabízel ženě kurz na řidičák. Podvod mu nevyšel