Jak nápad s aplikací vznikl?

Před patnácti lety jsme byli na vodě na Slovensku. Na tamních řekách nikdo jiný nejezdil, tak jsem si řekl, že by bylo dobré napsat, kterou a kde sjíždět. Aby lidé věděli, co je na nich čeká. Zkusili jsme tedy začít s řekami v České republice. Slovensko plánujeme připravit přes léto.

V jakých ohledech má Kilometráž vodákům sloužit?

Aplikace zobrazí, jaké překážky nebo vodácky zajímavá místa se po proudu řeky nacházejí. Tedy, co je při jejich plavbě určitě nemine.

K čemu ji podle vás budou používat především?

Prvně před odjezdem při plánování splutí. Uvidí, jak jsou od sebe daleko kempy, kolik je mezi nimi jezů, mohu tedy naplánovat, odkud a kam pojedou. Slouží také jako pohotový zdroj informací před plavbou večer v kempu a při zastávkách. Podívají se, co na ně zítra čeká. Během plavby po řece pak mají možnost se dozvědět více o terénu. Když přijedou 
k nějakému místa, které je zajímá, snadno si to přes aplikaci navolí a mžiku vědí více.

Pokud byste měl uvést její největší výhody?

Určitě to, že je v mobilním telefonu. Máte ji tak neustále po ruce. Nejsou potřeba papírové varianty popisu trasy. Neustále se aktualizuje, protože na ní průběžně pracujeme a zpracováváme, co se na řekách děje. Další výhodou je, že data je možné stáhnout dopředu, takže není později potřeba internetové připojení. Neméně významné je také GPS, které umožňuje přepočítávat, kdy a kam doplujete.

Od kdy jste na aplikaci pracovali?

Vyvíjeli jsme ji od začátku roku 2014. Tedy rok a půl. V loňském roce během prázdnin jsme pak uvolnili verzi pro veřejnost. Takže se nám napůl podařilo stihnout minulou sezonu, což jsme původně chtěli. Nejsložitější totiž na jejím vývoji bylo právě dodržet termíny, které jsme si dali a následně aplikaci uvolnit. I když je stále co zlepšovat.

Co tedy v tuto chvíli v aplikaci lidé všechno najdou?

Vodáci se mohou těšit na všechny překážky na vodě, jako jsou jezy, stupně, mosty, dále půjčovny, kempy, občerstvení, experimentujeme i s památkami. Snažíme se o co největší počet míst s fotkami. K půjčovnám a kempům jsou k dispozici kontakty, k jezům varování i stupeň nebezpečí plus nákresy kudy je sjíždět. Kilometráž také zobrazuje aktuální sjízdnosti jednotlivých úseků řek.

Čtěte také: K přírodě se lidé musí umět chovat a zachovat si respekt