Děti zhlédly muzikál a po představení na ně čekal bonus v podobně setkání s herci, se kterými se mohly vyfotit a získat jejich autogram.

V představení věnovaném právě dětem účinkovali například Anna Slováčková, David Gránský, Felix Slováček ml., Michaela Kuklová, Michaela Nosková, Jana Zenáhlíková, Ernesto Čekan, Petr Macháček a další. V dětských rolích potom Kateřina Průšová, Filip Vlastník nebo Matyáš Kožíšek.

Vzpomínky herců na školní létaDavid Gránský: Co se týká prvního stupně, na to vzpomíná rád. Do školy se vracet nechci, měl jsem problém s matikou, fyzikou a chemií, proto jsem šel radši na konzervatoř, to bylo fajn. Ale později nebyly ty známky už tak dobrý. Na prvním stupni jsem byl v Irsku, to bylo príma.

Petr Macháček: Rozdávání vysvědčení sebou přinášelo očekávání a naděje, protože pokaždé dobře vykonané práci přicházela odměna v podobě dnů bezstarostného volna, které jsme s kamarády trávili někde venku. Škola byla jen taková nutná výplň mezi zimními a letními prázdninami. Podnikali jsme výpravy na lyžích, na kole, nebo třeba u vody s rybářskými pruty. Takže když se řekne rozdávání vysvědčení, tak mě automaticky napadnou prázdniny, kamarádi a dobrodružství.

Děti jsou inspirací i motivací

V muzikálu je kromě dospělých postav i řada postav dětských. Propojení dětských herců s herci dospělými působí na dětského diváka doslova magicky a leckteré dítě se ztotožní s postavičkou rozdováděné myšky z konvičky nebo jemné malé Alenky. Ale jak to v představení, ve kterém vedle špičkových muzikálových herců pobíhá banda dětí, vlastně funguje?

„Práce s dětmi a pro děti je rozhodně náročná, ale je to taková přidaná hodnota. Důvod proč to člověk dělá. Moji rodiče se tvorbě pro děti věnují celý život a mají hodně zkušeností a děti je často inspirovaly. Děti jsou náročný divák, a je těžké pro ně cokoliv vytvářet. Myslím, že nám se to daří a to nejen pro ně psát, ale i s nimi na jevišti pracovat. Děti v hledišti pak opravdu krásně reagují na děti na jevišti. Jsou pro ně leckdy většími hrdiny, než dospělí," řekla producentka muzikálu Lenka Pixová.

Podpora starších kolegů 

„Ve scéně s konvičkou jsem měl strach, že se se mnou ta konev převrátí. Naštěstí David Gránský, který hraje Kloboučníka, mi vždycky se vším pomůže a tak se při hraní nebojím," prozradil osmiletý Filip Vlastník, který v muzikálu ztvárňuje jednu z dětských rolí.

Představitelka hlavní dětské role, Kateřina Průšová, ještě doplnila: „Myslím, že pro děti v muzikálu je důležité vidět i to, že herci jsou skromní a navzájem se podporují a podporují i nás. Mě osobně nejvíc podporovaly velké Alenky (Anička Slováčková, Míša Sejnová a Brigita Cmuntová), protože jsou s námi na jevišti od začátku do konce představení, a tak si navzájem pomáháme. Vlastně jsou pro nás velkými vzory."

O spolupráci s nejmladšími herciFelix Slováček ml.: „Děti jsou moc šikovné, pilné, zvykly si mít disciplínu, a dělá se mi s nimi příjemně. Mají dobré vedení."

Petr Macháček: „Jsou to kolegové, kteří se od nás učí řemeslu, a my se učíme od nich bezstarostnosti. Dětství je totiž, když už mluvíme o Alence, takový kraj zázraků, kterým si každý prošel a který každý z nás v sobě má. S dětmi je ale i fajn zábava! Můžete od nich zjistit, aniž byste se jich ptali, spoustu zajímavých věcí, na které ani google nestačí. Jsou to prima kamarádi, kteří vás neustále překvapují svou spontánností a upřímností."

Radost ze setkání s dětskými herci

Energie, která jde z dětských herců, podpořená skvělými výkony všech ostatních, je jedním z pilířů úspěchu Alenky. Toto propojení skvěle zafungovalo i na představení věnované dětem z dětských domovů.

Děti měly velkou radost ze setkání právě s dětskými herci a už teď se mohou těšit na muzikál Kapka medu pro Verunku, se kterým děti z domovů oslaví další vysvědčení, tentokrát na konci školního roku.

Za jedničky volná vstupenka na muzikálProdukce Pixa-pro si pro nejpilnější žáky připravila odměnu v podobě volné vstupenky na představení muzikálu Alenka v kraji zázraků. Volnou vstupenku na představení v neděli 5. února od 15 hodin v pražském divadle Hybernia může získat každý, kdo se prokáže pololetním vysvědčení z letošního školního roku, na kterém budou samé jedničky.

Čtěte také: Muzikál Alenka v kraji zázraků staví na nastupující generaci mladých herců