Hasiči v roce 2015 zažívali horké chvíle, a to nejen kvůli tropickým vedrům v letních měsících. Zaměstnávaly je požáry, výbuchy i dopravní nehody mnohdy s tragickým výsledkem.

„Oproti roku 2014, kdy profesionální hasiči na Mladoboleslavsku řešili celkem 1179 událostí, toto číslo vloni stouplo. Ustálilo se na počtu 1317," potvrzuje náročnější sezónu mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Mezi nejzajímavější čísla ze statistiky hasičského záchranného sboru patří škody způsobené požáry, které vyrostly více než dvojnásobně. Napadá vás, která nehoda je na vině? 
 

356

Na mladoboleslavských silnicích došlo vloni k 356 dopravním nehodám. Některé úseky silnic procházejí v souvislosti s opakovanými nehodami úpravou, a budou tak bezpečnější. Jako příklad můžeme uvést křižovatku u Debře, která má nyní charakter kruhového objezdu.

26

automobilových cestujících do cíle své cesty nedorazilo a už nikdy nedorazí. Hasiči zasahovali u tragických dopravních nehod ve dvou desítkách případů. Jeden takový se odehrál na sjezdu z D 10 do Bezděčína, kde přišla o život mladá zdravotní sestra.

2

osoby přišly o život v souvislosti s požárem. Jednalo se o smutnou událost, jejímž dějištěm bylo Zlaté údolí na okraji Drhlenského rybníka. V troskách rekreační chaty, která lehla popelem, bylo objeveno tělo učitelky a maturanta, jenž přijel navštívit své mladší spolužáky.

381

Číslo 381 představuje případy, jejichž vyřešení obyvatelům Mladoboleslavska ulehčilo. Skrývá se pod ním technická pomoc, zásahy počínaje odstraňováním vyvrácených stromů a čerpáním vody ze sklepů a konče třeba i sundáváním zaseklého prstýnku.

259

Z celkového počtu 1317 událostí představují požáry 259. Během nich bylo zachráněno 21 osob. Na požáry nejbohatší bylo jednoznačně léto, kdy hasiči mnohdy přejížděli z jednoho požářiště na další. Mezi největší případy patřil požár lesa na Branžeži nebo požár mlýna v Krnsku v závěru roku.

56

V šestapadesáti případech hasiči vyjížděli zcela zbytečně jednalo se o planý poplach. K takovým výjezdům dochází například v momentě, kdy náhodní kolemjdoucí zahlédnou kouř unikající netěsnícími okny z bytu, kde probíhá nehlášená plynová deratizace.

48,3

milionu korun činí součet škod způsobených v průběhu roku 2015 požárem. Požárů přibylo (v roce 2014 jich hasiči evidovali 212), ale na dramatickém výsledku má lví podíl zejména výbuch v dobrovickém lihovaru, ke kterému došlo v září. Detonace se z areálu ozvala během údržby a čištění zařízení ještě v době, kdy byl areál mimo provoz a teprve čekal na rozběhnutí cukrovarnické kampaně. Zraněno bylo 14 lidí, z toho dva těžce, škoda na zařízení byla nakonec vyčíslena na zhruba dvacet milionů korun. Lihovar v Dobrovici funguje od roku 2004 a před tímto incidentem v něm nedošlo k žádné podobné nehodě. Před koncem roku se provoz průmyslového komplexu opět postupně rozběhl.