Pivovar Svijany má smělé plány. Kde na ně bere finanční prostředky? Investuje každoročně do vlastního rozvoje takřka celý zisk.

Dříve se to v některých oblastech České republiky či Československa chmelnicemi jen zelenalo. V posledních letech se pěstební plochy pomalu, ale vytrvale zmenšují. Pivovar Svijany se ale na tento trend rozhodl reagovat.

Vlastní chmelnice

„V roce 2006 jsme investovali do vlastních chmelnic v oblasti Polepských blat. Hlavním důvodem bylo stárnutí tuzemských chmelnic a snižující se množství kvalitního tradičního chmele. Báli jsme se, abychom časem nemuseli tuto nepostradatelnou surovinu nahrazovat chmelem zahraničním," vysvětluje sládek Petr Menšík.

Pivovar tak pěstuje klasický Žatecký poloraný červeňák, ale zároveň v posledních čtyřech letech aktivně investuje do výzkumu takzvaného Osvaldova klonu původního a nepřešlechtěného Žateckého poloraného červeňáku. Ten sice neobsahuje tolik potřebných alfa hořkých kyselin, má menší výnosy a nelze na něj čerpat státní dotace, ale zároveň disponuje jednou nezpochybnitelnou výhodou.

Zatímco vyšlechtěné odrůdy po pěti letech velmi solidního plození umírají, Osvaldův klon žije i desítky let. Navíc má jemnější aroma, a tak se ve Svijanech přidává při posledním chmelení do všech piv, což jim dodává specifickou chuť.

Pivovar hodlá opravit zámek

Svijanský pivovar a přilehlý zámek tvořily po staletí nerozlučná pár. Zatímco do pivovaru již před lety začaly přicházet velké peníze a podnik rostl, sousední zámek dál chátral. V loňském roce vedení pivovaru rozhodlo o jeho koupi.

„Zámek a pivovar patřily vždy k sobě, a proto jsme se rozhodli, že památku zrekonstruujeme a zpřístupníme veřejnosti," říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Předchozí majitel nechal zpracovat ve spolupráci s památkáři projekt revitalizace zámku, z finančních důvodů se jej však ještě před uskutečněním změn musel zbavit.

„V tuto chvíli projekt revidujeme a pravděpodobně příští rok se pustíme do samotné rekonstrukce. Do budoucna by se měl zámek stát kulturně společenským centrem obce, které nabídne koncertní prostory, zázemí pro turisty i restauraci," dodává Havlík.

V pivovaru je ročně proinvestováno zhruba 100 milionů korun, a tyto peníze jsou skutečně vidět. Podnik se může pochlubit například novou stáčírnou, kvůli jejíž instalaci bylo nutné výrobu na celých čtrnáct dní přerušit.

V posledních měsících slaví pivovar obrovský úspěch se svou 450, pivem uvařeným k 450. výročí založení pivovaru. To je zatím k dispozici pouze ve 130 pečlivě prověřených restauracích, v lahvích se na trhu objeví teprve na jaře.