184 žákyň a žáků firemního Středního odborného učiliště strojírenského letos úspěšně ukončilo svoji profesní přípravu získáním výučního listu nebo složením maturity.

Po úspěšném ukončení studia dostanou všichni absolventi nabídku pracovního místa od společnosti Škoda Auto. Vlastní střední odborné učiliště založila automobilka v roce 1991. Ve své době šlo o jedno v prvních soukromých středních učilišť v ČR.

​Žáci na učilišti získávají ve tříletém nebo čtyřletém studiu odborné vzdělání v technických oborech. Studium je podle volby ukončeno udělením výučního listu nebo maturitou.

Největší poptávka je v současné době po čtyřletých oborech Provoz a ekonomika dopravy (Průmyslový logistik) či Mechanik seřizovač, a po tříletých oborech Automechanik a Autoelektrikář. Střední odborné učiliště Škoda navíc nabízí i možnosti nástavbového a dálkového studia.

„Velice nás těší vysoký počet absolventů ročníku 2013 a blahopřejeme všem žákyním a žákům k úspěšnému ukončení jejich studia," říká Bohdan Wojnar, člen představenstva pro oblast řízení lidských zdrojů.

„Kvalifikované odborné vzdělání na našem středním odborném učilišti nabízí dorostu vynikající profesní základ a podniku zajišťuje kvalifikované pracovníky zejména v technických oborech. V posledních třech letech jsme do výstavby a modernizace tohoto zařízení investovali 20 milionů korun. Rozvoj učiliště je možný také díky velké podpoře ze strany našeho sociálního partnera Odborů Kovo," říká Wojnar.

Domácí automobilka prostřednictvím svého učiliště nabízí vzdělání spojené s praxí přímo na pracovišti a i v době krize zvyšuje svou konkurenceschopnost investováním do vzdělávání budoucích zaměstnanců. Pro nadcházející školní rok bylo přijato 257 nových žáků, z toho 39 dívek.

Celkem se v současné době ve firemním odborném učilišti na své budoucí povolání připravuje více než 950 žáků. Střední odborné učiliště strojírenské zajišťuje výchovu kvalifikovaných zaměstnanců na základě požadavků odborných útvarů dle potřeb firmy.

Obory studia jsou zaměřené primárně na strojírenství a elektrotechniku a jejich nabídka se stále rozšiřuje. Nejnovější specializací je technickohospodářský obor Průmyslový logistik, o který má zájem i velký počet dívek. Jejich počet na učilišti se každým rokem zvyšuje.

Škoda Auto je aktivně zapojena do celorepublikového projektu Pospolu, který zavádí prvky duálního systému vzdělávání do výuky na středních školách. Projekt se vyznačuje především úzkým propojením teoretické výuky a praktické profesní přípravy v konkrétním firemním prostředí.

Zavedení prvků duálního systému přispívá k řešení dlouhodobého nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců v technických oborech a řeší také otázku nezaměstnanosti mladých lidí.

Za účelem komplexního vzdělávání žáků a dospělých zaměstnanců byla letos v dubnu založena Škoda Akademie, jejímž cílem je propojit odborné i sociální kompetence, předávání know-how a zajistit připravenost žáků pro nástup do praxe.