Je to nejlepší výsledek v její 122 let dlouhé historii. Oproti stejnému období loňského roku jde o nárůst o 5,4 procenta. V loňském roce ve stejné době automobilka dodala do světa 107 100 vozů.

Není to ale jen rekordní září. Jde už o dvaadvacátý měsíc za sebou, kdy dodávky rostou. Škoda si polepšila zejména v Evropě, v Číně prodej poklesl.

„Model Škoda Kodiaq, který jsme před osmi měsíci uvedli na trh, je opravdovým tahounem. Toto velké SUV tvoří důležitý pilíř pro pozitivní vývoj prodeje vozů naší společnosti,“ uvedl Alain Favey, člen představenstva automobilky, zodpovědný za oblast prodeje a marketingu. Další růst si značka slibuje od nového modelu Škoda Karoq. Na trhy vstupuje nové kompaktní SUV právě v tomto měsíci.

Ilustrační foto
Volkswagen i Škoda přesun výroby popírají



V září dodala Škoda Auto zákazníkům v západní Evropě 48 500 vozů, což je nárůst oproti loňskému září skoro o šest procent, loni bylo vozů 45 800. Jen na německý trh vzrostly dodávky bezmála o devět procent na 17 700 vozů. Ve Francii stoupla boleslavská značka o více než čtvrtinu na 3000 dodaných vozů. V Itálii se prodalo 2100 vozů, v Nizozemsku 1700, v Rakousku 2400, v Norsku 700 a v Irsku 400.

Ve střední Evropě přesáhl nárůst prodeje osm procent, šlo o 16 400 vozů. V Česku si značka polepšila o více než jedenáct procent na 7800 prodaných automobilů, loni jich přitom bylo o osm set méně. Silný růst prodeje zaznamenalo Chorvatsko, tři sta vozů znamená navýšení skoro o 49 procent.

Obrovský procentuální nárůst hlásí Srbsko s 900 vozy a skoro 120 procenty. V Rusku narostl prodej zhruba o pětinu na 5800 vozů.

Pokles hlásí jen celosvětově největší trh Škody Čína. I tak je ale prodaných 30 600 vozů úctyhodným číslem. Loni bylo aut 32 tisíc, pokles je tedy čtyři a půl procenta. „Tento očekávaný pokles byl způsoben zejména probíhajícími modernizacemi modelů Škoda Octavia a Škoda Rapid. Předpokládáme, že se odbyt ke konci roku opět normalizuje,“ uvedli zástupci automobilky.

Škoda Yeti.
Škoda Yeti je nejlepší ojetina, shodli se řidiči v Británii

V poslední době přinesla agentura Reuters zprávu, že německý koncern Volkswagen chce přesunout část výroby Škody Auto z Česka do Německa. Škoda Auto i Volkswagen to však popřely.

„Česká republika je a dále zůstane domovem společnosti Škoda Auto,“ napsal v minulém týdnu ve svém dopisu zaměstnancům předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier.

Dodávky vozů zákazníkům.Zdroj: Deník

Ilustrační foto.
Volkswagen plánuje přesunout výrobu z Česka do Německa