Už dlouho se nepodařilo vzbudit mladoboleslavské automobilce takové očekávání a takovou zvědavost jako s blížícím se datem odhalení nejnovějšího modelu. Jak se shodují přinejmenším fanoušci značky, čekání se vyplatilo. Ve čtvrtek se škodovácký medvěd konečně utrhl z řetězu začala ofenzíva okřídleného šípu na bitevním poli segmentu SUV!

Nový model měří na délku 4,7 metru a působí jako koráb silnic. Ve skutečnosti je však o pouhé čtyři centimetry delší než Škoda Octavia Combi, přesto disponuje prostorným interiérem i mimořádně velkým zavazadlovým prostorem bez třetí řady sedadel, kterou bude možné získat za příplatek, má kufr objem 2065 litrů.

Mezi novinky, které Kodiaq přiváží, patří sedmistupňová dvouspojková převodovka DSG, kamerový systém snímající okolí celého auta nebo možnost vybavit si interiér třeba i zásuvkou na 230 voltů a modulem LTE, který z vozu vytvoří pojízdný hotspot Wi-Fi. Výsledkem je kancelář na kolech.

Z palubních systémů stojí jistě za zmínku asistent Traffic Jam, který dovede v dopravní zácpě převzít řízení, rozjíždět se, brzdit a také otáčet volantem podle jízdních pruhů.

„S naším prvním velkým SUV dobýváme pro značku nový segment a s ním i nové trhy a skupiny zákazníků. A to je jen začátek. Kodiaq zahájí širokou ofenzívu našich nových modelů SUV," uvedl předseda představenstva Škoda Bernhard Meier.

A jaké jsou první dojmy fanoušků, z nichž mnozí sledovali berlínskou premiéru na internetu v přímém přenosu?

„Super model. Klobouk dolů. A cena základní verze," klade Zdeněk Mašek patrně nejfrekventovanější otázku, která se nyní Kodiaqa týká.

„Pro mě to znamená, že po dlouhých letech v automobilových vodách mimo Škodu, budu opět přemýšlet o návratu. Už se těším na zkušební jízdu. Hlavně si to nepokazte cenou," vzkazuje Miroslav Jelínek.

„Už se těším, až budu nové SUV obdivovat v běžném provozu tak, jak obdivuji nový Superb. Kdo by si byl pomyslel, jaká žihadla jednou bude škodovka vyrábět," uzavírá pochvalné komentáře Martin Zeman.

Vůz nabídne dva benzínové a dva naftové agregáty. Nejsilnější motorizací bude 2,0 TSI s výkonem 132 kW. Cena zatím známá není.