Nebývalý rozvoj společnosti Tereos TTD během uplynulých dvaceti let vyvrcholil úspěšným hospodářským rokem 2011/12, jehož výsledky jsou nejlepší v historii společnosti.

Obrat cukrovarnicko-lihovarnické skupiny v období od října 2011 do září 2012 vzrostl meziročně o 47 procent na sedm a půl miliardy korun. Informovala o tom valná hromada společnosti.

Ta se letos nesla ve slavnostním duchu a v duchu bilancování. Není divu. Po jednadvaceti letech skončil ve funkci předsedy dozorčí rady Philippe Duval, který stál na začátku devadesátých let u vstupu francouzského kapitálu do Dobrovice.

Společnost se od té doby rozrostla v nejvýznamnějšího českého producenta cukru a lihu, a z jedné zastaralé továrny rozšířila svou výrobu do dvou cukrovarů, tří lihovarů a jednoho balícího centra.

V roce 2012 provedla zatím poslední akvizici nákupem Moravského lihovaru Kojetín. Touto investicí Tereos TTD vstoupila poprvé také na území Moravy.

„Bez vstupu zahraničních akcionářů bychom nejspíš museli cukrovar v Dobrovici už dávno zavřít, natož abychom dosáhli takového rozvoje. Bylo štěstí, že jsme se před více než dvaceti lety s panem Duvalem potkali," řekl k rozvoji společnosti předseda představenstva Tereos TTD Oldřich Reinbergr.

V roce 2011/12 prodala společnost Tereos TTD 292 tisíc tun cukru, což je čtvrtinový meziroční nárůst, 622 tisíc hektolitrů bioetanolu a 96 tisíc tun řepných pelet.

I přes to, že byl trh poznamenán metanolovou kauzou a následnou prohibicí, podařilo se o 63 procent navýšit prodeje rafinovaného pitného lihu, kterého se celkem prodalo 263 tisíc hektolitrů. Dařilo se navyšovat prodeje ekologického paliva E85, jehož se prodalo více jak 112 tisíc hektolitrů. Toto palivo je již k dostání na více než 230 čerpacích stanicích.

Hlavním odbytištěm pro výrobky TTD jsou především Česká republika, kam je prodáno 80 procent cukru a 75 procent bioetanolu. Ze zahraničních trhů jsou to potom Slovensko, Německo, Polsko a Rakousko.

Tereos TTD patři mezi deset největších potravinářských firem v České republice. Ročně zpracuje ve dvou cukrovarech a třech lihovarech téměř 2,6 milionu tun cukrové řepy.

Hlavními výrobky společnosti jsou cukr a líh, a to jak pitný, tak pro energetické účely. Vedlejšími produkty jsou řepné pelety – krmivo pro hospodářská zvířata, lihovarnické výpalky a vápenná šáma jako hnojiva, která se vrací zpět na pole.

Je průkopníkem na českém trhu s biopalivy, kdy jako první u nás začala vyrábět ekologicky šetrnou pohonnou směs pro automobily – E85.