VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukrovarnická kampaň: bude náplastí za loňský rok?

Dobrovice - Dobrovický cukrovar má za sebou třetinu kampaně a výsledky vypadají pozitivně. Dočkají se cukrovarníci náplasti za loňský rok poznamenaný nehodou v lihovaru?

23.10.2016
SDÍLEJ:

Dobrovický cukrovar z ptačí perspektivy.Foto: Tereos TTD

„Kampaň začala 15. září a očekáváme, že potrvá okolo 114 dní, měla by skončit kolem 7. ledna. Jsme tedy v jedné třetině. Dá se říct, že jsme zpracovali přibližně 30 procent řepy," hlásí mluvčí společnosti Tereos TTD, která vlastní dobrovický cukrovar a lihovar, Jakub Hradiský.

Do největšího českého cukrovaru nyní denně míří 14 300 tun řepy, což je o 1500 tun více než v loňském roce. Jak si představit toto ohromné množství? Například jako více než 1300 autobusů mladoboleslavského Dopravního podniku.

Výrazné navýšení denní zpracovatelské kapacity je třeba vnímat v kontextu loňské sezóny, kterou negativně ovlivnila exploze a následný požár v lihovaru. K té došlo v září, těsně před rozběhnutím kampaně. V důsledku výpadku lihovaru bylo tehdy nutné snížit i množství cukrové řepy denně přivážené do průmyslového areálu.

Průměrný výnos hotového cukru z hektaru pole osetého cukrovkou činí zatím 72 tun. Cukrovarníci však očekávají, že průměrný výnos ještě rozhodně poroste a že by mohl překonat i hranici 80 tun. V dobrovickém cukrovaru je aktuální cukernatost řepy 18,5 procenta. Protože řepa je na řadě míst ještě v zemi a stále roste, výsledná cukernatost podle očekávání však mírně klesne. I tak to vypadá na úspěšnou sezónu
Tereos má v České republice ještě jeden velký cukrovar v Českém Meziříčí. Jeho denní zpracovatelská kapacita je sice nižší – činí 7500 tun řepy – cukernatost tu však dosahuje rekordních 20 procent.

„Letošní rok byl pro cukrovku vegetačně velmi dobrý," hodnotí Josef Světlík z vedení meziříčského cukrovaru. K vysoké cukernatosti pomohlo zejména na východě Čech i teplé září.

Obyvatelé Dobrovice tradičně očekávají, jak se bude společnosti dařit snižovat vliv průmyslového areálu na město. Netřeba připomínat, že mnohým dlouhodobě vadí zápach, který se z areálu line. Největší zbraní proti němu je nedávno instalovaná čistírna lihovarnických výpalků, jejíž uvedení do provozu však v prvních dvou sezónách nepřinášelo kýžený efekt. Vedení společnosti to komentovalo potřebou vyladit provoz. Povedlo se to letos?

„Čistírna výpalků ve svém třetím roce provozu podává výrazně lepší výkony než v předchozích letech. Momentálně produkuje 32 tisíc metrů krychlových bioplynu. Během několika dnů očekáváme dosažení denní výroby 40 tisíc metrů krychlových," dodává Hradiský.

Zachycený bioplyn se přímo v areálu mění na energii, zlevňuje tak provoz cukrovaru i lihovaru a zároveň neuniká do ovzduší ve zdaleka takové míře jako v minulosti.

Autor: Martin Weiss

23.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Díky strážníkům se v obci Březina výrazně zklidnila doprava

Hokejista Slovanu Ústí Ladislav Gengel v posilovně.

Hotovo! Hokejisté Slovanu Ústí si plácli s Mladou Boleslaví

AKTUALIZOVÁNO

Prokletá trať? Vlak u Mlékojed srazil dalšího člověka

Mlékojedy - Tragická pověst železniční trati mezi Tišicemi a Neratovicemi se ve středu 24. května opět potvrdila. Brzy ráno tam zemřel na kolejích u Mlékojed pod koly vlaku další člověk. Je už pátou obětí na místě, které se mezi místními lidmi říká prokletá trať nebo trať sebevrahů.

Kde sehnat peníze na stovku školních tříd? Kraj starostům poradí

Střední Čechy – Jak řešit problémy s nedostatkem míst v základních školách i mateřinkách? Starostům menších měst a obcí, kterých se to týká, se hejtmanství chystá poradit. Navrhla to hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) při návštěvě Kladenska. Kraj podle jejích slov chystá školení s informacemi, jak a kde získat peníze na rozšíření počtu učeben nebo na stavbu nových budov.

Nejčastěji pijí řidiči v létě. Nabízíme rekordmany

Boleslavsko - Nejvíce řidičů pod vlivem alkoholu zastaví policisté každoročně v létě. To asi nikoho nepřekvapí. Právě nastávající teplé období tak budou kontroly zaměřené právě na alkohol i na přítomnost drog častější. Tolerance bude pochopitelně nulová.

Čtyři návrhy kuchyně, která bude součástí obýváku

Manželé stojí před rozhodnutím, zda koupit byt. Bojí se totiž, že se jim do jedné místnosti nemůže vejít kuchyň, jídelní kout i obývák. Od toho je tu naše designérka Bára, která ukáže, že i na malém prostoru lze skloubit více funkcí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies